JKP Čistoća muči se

Čak 20 posto građana ne plaća odvoz otpada

JKP Čistoća
VL FOTO
04.05.2012.
u 11:27

Žele promijeniti odluku o komunalnom redu kako bi povećali broj korisnika

Ogledalo grada uvijek je njegova priroda i čist okoliš. To svakako ovisi i o komunalnim službama koje se brinu za odvoženje otpada. Nedavno je na sjednici Općinskog vijeća Široki Brijeg pred vijećnike izneseno izvješće JKP Čistoća, koje je upozorilo na teško stanje u komunalnoj djelatnosti. S tim u vezi predlagali su i nekoliko mjera s kojima bi se poboljšalo poslovanje poduzeća. - Jedna od mjera bila je i izmjena i dopuna odluke o komunalnom redu. Radi se o izmjeni dijela oko sakupljanja i odvoženja komunalnog otpada, kazao je direktor JKP Čistoća Vlado Zeljko dodavši kako bi se trebalo proširiti na područje čitave općine, a ne samo na uži dio grada, kako je bilo do sada. Jedan od prijedloga bio je i analiza cijena komunalnih usluga. Zeljko nam je kazao kako je i to mogućnost jer cijene nisu mijenjali još od 2000., dok su troškovi porasli mnogostruko(cijena goriva, maziva, autodijelova, i dr.).

- Velika je stavka gorivo i izaziva nam dosta problema. Jedna od mogućnosti je svakako stabilizacija poduzeća. Ali idemo prvo na odluku o povećanju korisnika, a da se cijene ne diraju, kazao je Zeljko. U izvješću stoji kako bi povećanje broja korisnika dovelo do povećanja prihoda poduzeća, a time bi se pokrivale tekuće i zaostale obveze, kao i vraćanje kredita. U izvješću stoji kako se puno više odveze otpada, nego što se ono zapravo fakturira, te stoga smatraju kako bi promjena odluke o komunalnom redu uvela “reda” u ovu oblast. Jedan od problema je i udaljenost odlagališta. Kako je kazao Zeljko, za sada je lokacija Uborak, ali se svakako razmišlja o novom mjestu odlagališta. Problem je i neplaćanja komunalne naknade, pogotovo onih koje ne mogu uvesti u sustav. - Ono se uvijek kreće oko 20 posto. Iako je teško ići sudskim putem, morat ćemo to naplatiti putem ovrhe prvo na području obuhvata odluke komunalnom redu, a onda ćemo ići i šire, kazao je Zeljko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?