ZBOG PODATAKA

Čak 12.000 umirovljenika u BiH ostaje bez mirovina iz Hrvatske

umirovljenici
VL FOTO
17.10.2013.
u 09:03

Unatoč upozorenjima Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja, umirovljenici nisu dostavili potrebne podatke

Više od 12.000 umirovljenika iz Bosne i Hercegovine, 11.000 iz Srbije, te oko 500 s Kosova koji svoje mirovine dobivaju iz Republike Hrvatske moglo bi privremeno ostati bez mirovine. Naime, radi se o umirovljenicima koji mirovine primaju iz Hrvatske, a još uvijek nisu dostavili svoj OIB Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, ili pak nisu predali zahtjev u Poreznu upravu RH da im se dodijeli ovaj identifikacijski broj.

Obaviješteni na vrijeme

Iz Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja su nam objasnili kako su oni sve te osobe više puta pismenim putem obavijestili o tome kako trebaju dostaviti OIB, ali da još uvijek određeni broj umirovljenika to nije napravio. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 5. rujna 2013. donijela uredbu o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. “Kako bi se poboljšale kontrole, ovom uredbom omogućena je obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može pribaviti službenim putem podatak, ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka je ne dostavi u ostavljenom roku. Primjerice, Zavod ne može pribaviti osobni identifikacijski broj (OIB) od pojedinih korisnika mirovinskih primanja ni od Porezne uprave Ministarstva financija, koja je nadležna za dodjelu OIB-a, te se zbog toga isplata mirovinskih primanja preko tekućih računa banaka odnosno na kućne adrese tih korisnika ne može u cijelosti kontrolirati”, navode iz Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja.

Potpuna dokumentacija

U ovoj instituciji su objasnili kako svake godine umirovljenicima koji su izvan granica RH šalju tiskane potvrde o životu, koje umirovljenici trebaju vratiti kako bi Zavod znao da su živi. Uz te potvrde, ove godine im je slano i upozorenje kako trebaju izvaditi OIB. “Prvu obavijest smo poslali u veljači, zatim u travnju, te u rujnu”, naveli su iz Zavoda. Nadalje, ističu kako je krajnji rok za dostavu OIB-a 31. listopada, te da će svima koji do toga datuma ne dostave ovaj broj mirovine biti uskraćene sve dok to ne naprave. “Važno je naglasiti da se ovime umirovljenicima ne ukida pravo na ostvarenu mirovinu, nego se samo prekida isplata dok ne dostave sve potrebne podatke”, kazali su iz Hrvatskog zavoda. Također, ističu, kako umirovljenici ne trebaju fizički donijeti OIB u Zavod, nego je dovoljno predati zahtjev u Poreznu upravu za izdavanjem ovog broja, nakon čega će Zavod automatski preuzeti taj broj, ili sami umirovljenici mogu unijeti svoj OIB na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Također, svi korisnici mirovinskih primanja (s prebivalištem u RH i izvan Hrvatske) preko web-stranica Zavoda, mogu provjeriti postoji li njihov OIB u evidencijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te trebaju li isti dostaviti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?