Sankcije

Burna sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

HDZ
13.10.2012.
u 10:15

Čelništvo HDZ-a zadovoljno je s rezultatima za općinska vijeća, ali će kažnjavati zbog gubitka načelnika

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u petak je ocijenio da su zbog podjela Hrvati na nedjeljnim izborima izgubili načelničke pozicije u središnjoj Bosni nagovješćujući da će dva HDZ-a u BiH poduprijeti rekonstrukciju vlasti na drugim razinama vlasti sukladno dogovoru ključnih bošnjačkih stranaka. Unatoč očekivanju da će već jučer biti smijenjeno nekoliko općinskih odbora stranke, a prije početka sjednice spominjali su se Odžak, Vitez, Bihać, pa čak i Novi Travnik i Busovača, to se nije dogodilo.

Opomena

No, sigurno je da će se dogoditi. Novu prigodu za ‘analizu’ rezultata izbora na terenu čelništvo ove stranke je ostavilo do kraja sljedećeg tjedna nakon čega će se održati još jedna sjednica stranačkog vodstva kada će se pozdraviti s nekim kadrovima što je na konferenciji za novinare potvrdio i sam Čović. Kako doznajemo, sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH bila je vrlo nervozna, a na trenutke i vrlo nabijena emotivnim istupima ponajprije zbog lošijeg izbornog rezultata s načelničkim pozicijama u središnjoj Bosni. Čović to vidi kao dvostruku opomenu, jednu za unutarnje preslagivanje unutar stranke, a drugu za pozicioniranje hrvatskih stranaka. “Ponašanje bošnjačkih stranaka treba biti nauk, opomena, prije svega HDZ-u BiH da se nije igrati s podjelama tamo gdje su Hrvati izloženi utjecaju drugih naroda. Da je bilo više mudrosti i dogovora između stranaka Hrvatskog narodnog sabora, Hrvati bi imali načelnike u Busovači, Vitezu i Kreševu”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u stanci sjednice stranačkog Predsjedništva. Odbacio je navode dijela bošnjačkih političkih predstavnika i pojedinih intelektualaca kako HDZ BiH smišljeno napušta prostor središnje Bosne smještajući svoj politički utjecaj u Hercegovini.

“To je podvala od onih koji ne misle dobro Hrvatima niti Bosni i Hercegovini”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH. 
Objasnio je da je njegova stranka zadovoljna rezultatima izbora za općinska vijeća u središnjoj Bosni, no ne i s brojem načelničkih mjesta. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, u središnjoj Bosni je HDZ osvojio 59 vijećničkih mandata, a u Hercegovačko-neretvanskoj 61 po čemu je ova stranka zajedno s HDZ-om 1990. zadržala gotovo jednak utjecaj. Rezultati po općinskim vijećima su jednaki ili bolji u odnosu na četiri godine ranije.

Dogovor SDP-SBB

Čović je nagovijestio da će pojedini stranački odbori snositi odgovornost zbog rezultata nedjeljnih izbora pri čemu je spomenuo Odžak i Vitez. 
Čović je novinarima rekao i kako je proteklih dana razgovarao s liderima vodećih političkih stranaka u BiH najavljujući nove susrete sljedećeg tjedna kako bi se nastavilo s rekonstrukcijom vlasti na državnoj razini, gdje je u proceduri smjena ministara iz SDA te ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije koji je i šef SDP-a BiH. Objasnio je da se vodeće hrvatske stranke neće miješati u odluku vodećih bošnjačkih stranaka tko će činiti vlast. “SBB i SDP su jasno rekli da žele zajedno nastupiti, a to je činjenica koju se ne može ignorirati”, rekao je Čović priznajući time da su veliki izgledi da se SDA nađe izvan vlasti. Njegov uvjet za potporu rekonstrukcije državne vlasti je promjena vlasti u Federaciji BiH, gdje bi HDZ BiH i HDZ 1990. trebali preuzeti pozicije u tamošnjoj Vladi. Najavio je i novi krug razgovora s čelnicima šest političkih stranaka u BiH oko susreta vladajuće šestorke i moguće rekonstrukcije.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar servo_volan
servo_volan
12:19 13.10.2012.

Ovo je dokaz da mi Hrvati pojima nemamo šta radimo toliko smo podjeljeni i zavidni jedni drugima da to drugi narodi u BIH koriste a to se zove SLABOST HRVATSKOG NARODA i Srbi nas Hrvate koriste imaju i oni prste u svemu ovome Dodik zna šta radi on ima svoju Republiku i može komotno razmišljat i bez druga dva naroda imaju policiju,-vojsku ,sud ustavni,svoje općine itd.nije li to država u državi Bošnjaci namjerno koće razvoj Federacije i stopiraju Hrvate da im pripadne pa i ono malo što im pripada ali mi Hrvati i dalčje podjeljeni Čović Netreba sa SDP BIHstvarati savez to mi Hrvati ne odobravamo a sjetimo se što je sve SDP radio Hrvatima u zadnjem 10-ljeću.stoga bi bilo poželjno i mudro prijevremeni izbori i ovu trakavicu što prije zaustavit jer Bošnjaci koriste svoju kuhinju prvo su žrtva bili lažnim sukobom SDA-SDP kao SDAizvukla deblji kraj sad a državnoj SDPče izvući deblji kraj a mi Hrvati i dalje sljepo vjerujemo šta je sa Federacijom 2 godine lažna vlast funkcionira ma ovo je sve van pameti

Džoo
14:10 13.10.2012.

Čoviću hoćemo prvo tvoju ostavku zbog neuspjeha na izborima u Bosni,izgubio si veći dio srednje Bosne a u Posavini od 3 općine samo u jednoj je načelnik iz HDZ.Kupi prnje i briši,dosta nam je tvoje loše politike i stvaranja sve više nesloge među nama Hrvatima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?