NEVRIJEME

Bura je lomila grane, letjeli su crjepovi s kuća, zaledile se ceste

zima
Patrik Maček
11.12.2010.
u 12:06

Uslijed oluje, zbog nestanka struje na vodocrpilištu Ostrožac u tomislavgradskoj općini, potrošači gradskog vodovoda jučer ujutro su na nekoliko sati ostali i bez vode

Kako je i najavljeno, četvrtak poslijepodne je donio zahlađenje. U samo pola sata Mostar je poharala bura, nakon čega je uslijedila krupa, a potom i kiša. Temperatura se u poslijepodnevnim satima s 12 stupnjeva za samo pola sata spustila na 2 Celzijeva stupnja.

Ostali bez struje

U poslijepodnevnim satima područje tomislavgradske općine zahvatilo je olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom, ledenom kišom, a potom i snijegom. Jaka bura lomila je grane drveća, a nakratko je cijela općina ostala bez struje, objavio je Radiotomislavgrad. Nevrijeme je prouzročilo kvarove na dalekovodima: Kolo – Ćavarov Stan, Eminovo Selo, Zelići, Vučipolje i Tušnica.

Jedan dio kvarova otklonjen je sinoć, a struju su tijekom prijepodneva dobili i potrošači koji se opskrbljuju s dalekovoda: Kolo – Ćavarov Stan i Vučipolje. Zbog nestanka struje na vodocrpilištu Ostrožac potrošači gradskog vodovoda jučer ujutro su na nekoliko sati ostali i bez vode. Nakon što su djelatnici Elektre otklonili kvar, opskrba vodom je normalizirana.

A jučer je u poslijepodnevnim satima, na prijedlog županijske Uprave za ceste, Ministarstvo gospodarstva donijelo odluku o ukidanju zabrane prometovanja županijskom cestom Tomislavgrad – Lipa. Budući da se voda još uvijek nije u potpunosti povukla na svim dijelovima spomenute dionice, vozači se pozivaju na oprez i smanjenu brzinu vožnje. Promjena vremena, oborine i pad temperature zraka u Rami su donijeli poteškoće u prometu, vjetar je odnio krovove s nekoliko kuća i štala, a u nekim naseljima vjetar je čupao i stabla iz zemlje.

Prijevoj Makljen je preksinoć čišćen bez prestanka, no veći problem od snježnih padalina bili su pojedini neodgovorni vozači teretnih vozila koji su potpuno nespremni krenuli na put i izazivali zastoje u nekoliko navrata. Jučerašnji dan bio je za 15 stupnjeva hladniji od prethodnog.

Led i snijeg

Na cestama i gradskim ulicama bilo je leda i snijega, što je u prvom redu otežavalo kretanje pješacima, a na području cijele Gornje Rame prometovanje vozila bilo je usporeno i otežano. U Policijskoj postaji Prozor-Rama kazali su kako su, unatoč nevremenu i snježnim oborinama, vozači bili spremni i spretni te nije bilo prometnih nezgoda. Prijedor je u četvrtak oko 13 sati pogodilo nevrijeme praćeno jakim vjetrom koji je dostizao brzinu višu od 80 km/h. Stradali su štandovi na tržnici, a jedna žena je lakše ozlijeđena.

Vjetar je čupao grane i slabije drveće koje je potom oštetilo i dio infrastrukture za prijenos el. energije pa su pojedini dijelovi grada ostali bez struje. Dok je bura harala Hercegovinom, sjevernije, U Bosni su zabijelili gradovi pa su mnogi uživali u snježnoj idili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?