Velika izdvajanja

Budući suci i odvjetnici moraju platiti 880 KM za pravosudni ispit

Čekić
10.12.2012.
u 09:56

Odlukom ministra pravosuđa za polaganja pravosudnog ispita određeno je plaćanje u iznosu od 880 KM za cijeli ispit te određeni iznos za popravne

Za polaganje pravosudnog ispita, koji je za mnoge pravnike glavna prepreka da napreduju u karijeri, u BiH treba izdvojiti 880 konvertibilnih maraka. To, dakako, nije jedini uvjet za polaganje pravosudnog ispita, ali važan sigurno jeste. Tim prije što se za izlazak na popravni ispit, ovisno o tome iz koliko se predmeta i na koji način polaže, treba izdvojiti od 150 do 410 maraka. U vrijeme kada se baš organizira trodnevno polaganje pravosudnog ispita portal Pogled.ba objavio je taksativan pregled onoga što moraju uraditi pravnici u Bosni i Hercegovini kako bi položili taj važni ispit.

Osnovni uvjeti

Da bi se uopće mogli prijaviti za polaganje ispita kandidati moraju imati završen pravni fakultet i imati dvije godine radnog iskustva na poslovima pravne struke. Pod istim uvjetima, ispit mogu polagati i pripravnici i volonteri. Odlukom ministra pravosuđa za troškove polaganja pravosudnog ispita određeno je plaćanje naknade u sljedećem iznosu od 880 maraka za cijeli ispit te određeni iznos za popravne ispite. Ispit se polaže pismeno i usmeno, ovisno o pravnoj oblasti. Tako se pismeni dio ispita polaže iz kazneno-pravne i građansko-pravne oblasti. Usmeni dio ispita polaže se iz sedam oblasti, od kaznenog i građanskog do obiteljskohg, gospodarskog, upravnog i radnog prava te ustavnog sustava i organizacije pravosuđa. Prvi dan ispitnog roka piše se pismeni rad, odnosno presuda iz kaznenog prava, dok je drugi dan rezerviran za pismeni rad iz građanskog prava. Kandidat ima pravo na šest sati rada za izradu pismenog zadatka, što se može učiniti previše, ali pravnici tvrde da je za ovako zahtjevan zadatak to nerijetko i malo vremena, pojašnjava portal Pogled.ba. Treći dan se održava usmeni dio ispita kojem mogu pristupiti samo oni kandidati koji su položili barem jedan dio pismenog ispita. Kao i na fakultetu, postoji popravni ispit za one kandidate koji na ispitu ne pokažu zadovoljavajuće znanje iz najviše dva predmeta. Rok za polaganje popravnog ispita iz jednog predmeta ne može biti kraći od jednog niti duži od tri mjeseca, a rok za polaganje popravnog ispita iz dva predmeta ne može biti kraći od dva niti duži od četiri mjeseca.

Financijska ulaganja

Ako kandidat u navedenom roku ne položi popravni ispit, smatrat će se da ispit nije položio. Kandidat, koji nije položio ispit, može ga ponovno polagati po isteku roka od šest mjeseci, računajući od dana prethodnog polaganja. To iziskuje i nova i to ne mala financijska izdvajanja, za koje pravnici u BiH kažu da se, ipak, isplate u nastavku njihove profesionalne karijere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?