PREVIRANJA

Budimir neće osnivati šestu stranku pravaša

budimir
VL FOTO
17.10.2012.
u 09:18

Nova stranka predsjednika FBiH Živka Budimira neće biti uvod u novu polarizaciju pravaške scene na prostoru BiH

Dvije nove stranke iz dva nova političko-ideološka svijeta pojavit će se do 2014. godine na, ionako stranački prezasićenoj, političkoj sceni u BiH.

Budimir nije za novi HSP

Osnivanje nove stranke građanske provijencije i nacionalno podijeljenoj državi prvi je ovih polijeizbornih dana najavio Željko Komšić, bivši potpredsjednik SDP-a BiH i aktualni član Predsjedništva BiH. Osnivanje druge stranke s nacionalnim predznakom najavio je još jedan stranački disident, još uvijek aktualni potpredsjednik HSP-a BiH i predsjednik FBiH Živko Budimir. Odgovarajući na pitanje novinara znači li to da će pokrenuti vlastiti politički projekt, Živko Budimir je diplomatski odgovorio “da on to ne bi nazvao vlastitim političkim projektom već zajedničkim projektom”, uz bitnu napomenu da to “sigurno neće biti novi HSP”. Ako se ostvare stranačke ambicioznosti predsjednika FBiH Živka Budimira, a sudeći po posljednjoj verbalnoj vatri koja je razmijenjena između njega i predsjednika HSP-a BiH Zvonke Jurišića ljubav u stranici je pukla, to će biti u povijesti prva stranka čiji su nezadovoljnici izišli iz skuta HSP-a BiH, a nisu utemeljili stranku čija se politika ili naziv temelji na pravaškoj platformi. Šesta pravaška stranka, svjesni su istomišljenici okupljeni oko Budmira kojih je, spomenimo, više o odnosu na one koji podržavaju Jurišića, nije dobra opcija. Stoga računaju da će neka nova politička opcija izazvati puno više senzibiliteta kod glasača od, primjerice, poprilično polarizirane pravaške struje. Koliko je ona razvodnjena, pokazuje podatak da se u 17 godina dugoj poslijeratnoj parlamentarnoj demokraciju u BiH pojavilo čak pet pravaških stranaka. Bilo bi ih i više, ali su se neke u međuvremenu ugasile.

Pravaše razjedinjavali svi!

Uz sadašnji HSP BiH, koji je nekad nosio naziv HSP Đapić-Jurišić, na pravaškoj sceni trenutačno djeluje HSP dr. Ante Starčević BiH, Hrvatska čista stranka prava (HČSP) BiH, Hrvatska stranka prava Herceg Bosne, Hrvatski pravaški blok BiH. Niti jedan nezadovoljnik koji je izišao iz matične stranke HSP-a BiH nije napravio neki veći izborni rezultat na političkoj sceni u BiH. Čovjek koji se najviše zalagao za ujedinjenje pravaških opcija, predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka (HPB) Željko Koroman, tvrdi da su na osnivanju novih pravaških stranka radile najveće hrvatske političke stranke poput HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. i da to isto žele uraditi SDP i SDA. “Krivnja je i kod članova pravaških stranaka koji su iz različitih interesa osnivali stranke, ali činjenica je da veće stranke guraju pojedince da osnivaju strane zbog svojih interesa” tvrdi Koroman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?