OVLASTI

Bruxelles još nije odlučio o mjerama restrikcije za BiH

Eu
VL FOTO
24.03.2011.
u 09:06

Prema informacijama koje smo dobili iz EU-a, moguća primjena “restriktivnih mjera” navedenih u zaključcima s ovotjednog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Unije - još nije definirana

Najavljeno jačanje europske prisutnosti u Bosni i Hercegovini ne znači da će Europska unija nametati rješenja kako bi ubrzala put zemlje u Uniju. Međutim, novi šef misije EU-a, koji će obnašati i dužnost posebnog predstavnika EU-a u BiH, raspolagat će mehanizmima za izricanje sankcija ukoliko dođe do drastičnih blokada i opstrukcija.

Primjena mjera

Prema informacijama koje smo dobili iz EU-a, moguća primjena “restriktivnih mjera” navedenih u zaključcima s ovotjednog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Unije - još nije definirana. Tek se treba raspraviti u kojim situacijama i na koji način će se koristiti te mjere koje navodno uključuju financijske sankcije i zabranu putovanja za destruktivne političare u BiH. Za početak se očekuje imenovanje šefa misije Europske unije i posebnog izaslanika EU-a u BiH. To će, nedvojbeno, biti utjecajan političar, čije ime bi se moglo doznati vrlo skoro, jer 25. ožujka istječe rok za prijave kandidata. On će imati zadatak uskladiti strukturu EU-a u BiH sukladno odredbama Lisabonskog sporazuma. Izvjesno je da će ta osoba imati u rukama konkretne instrumente, kao što je mogućnost suspenzije IPA projekata u BiH ukoliko, primjerice, nisu ispunjeni uvjeti koji se navode u projektu. Unija se nada da će u BiH uskoro doći do uspostave vlasti na državnoj razini i da će ispuniti tri uvjeta neophodna za podnošenje aplikacije za dobivanje kandidacijskog statusa. To je usvajanje zakona o popisu stanovništva i zakona o državnoj pomoći te usklađivanje Ustava BiH s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Bez ovog posljednjeg nije realno očekivati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Naime, postoji i opasnost da dođe do suspenzije SSP-a čim stupi na snagu, jer BiH uporno krši i Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Usvajanje zakona

Upravo je usvajanje spomenutog zakona o državnoj pomoći jedna od obveza iz SSP-a, dok bez obavljenog popisa stanovništva BiH neće biti u stanju odgovarati ni na osnovna pitanja iz upitnika EU nakon eventualnog odobravanja kandidacijskog statusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?