OESS

Broj od 7500 napuštenih stanova od 2005. znatno smanjio

zgrada
VL FOTO
13.03.2012.
u 10:13

Općinske vlasti znaju kome su i zašto dodjeljivale stanove koji su jednoga dana mogli biti dobar temelj za početak provedbe Zakona o restituciji

Prema procjeni Ministarstva prostornog uređenja FBiH, u ovom entitetu nakon rata ostalo je sedam i pol tisuća napuštenih stanova. Parlament FBiH u svibnju 2005. usvojio je Zakon o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova. Njime je bilo predviđeno da se napušteni stanovi dodjeljuju socijalno ugroženim obiteljima ili da nakon donošenja Zakona o restituciji budu ponuđeni kao kompenzacijski stanovi onima kojima su stanovi oduzimani nakon 1945.

Studija Misije OESS-a

Što se dogodilo sa sedam i pol tisuća stanova u međuvremenu, nitko pouzdano ne zna, no procjene su da se broj napuštenih stanova od 2005. znatno smanjio. Pokazala je to studija koju je u drugoj polovici 2010. uradila Misija OESS-a u našoj zemlji. Richard Williams, ravnatelj Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u BiH, kaže da su mnoge stvari po Zakonu iz 2005. godine ostale nedorečene, prije svega nema preciznih kriterija o tomu što su to socijalno ugrožene osobe, ali ni sankcija za one koji su mimo zakona dijelili napuštene stanove.

“Na temelju urađene analize donijeli smo određene zaključke i preporuke predstavnicima vlasti kako bi aktualizirali ovo pitanje”, rekao je Williams. Napuštene stanove, da se iščitati između redova u studiji OESS-a, nisu dobili socijalno ugroženi ni raseljeni, a teško da će ti stanovi, ili barem ono što je od njih ostalo, poslužiti kao dobra osnova za provedbu Zakona o restituciji. “Mislim da nema dovoljno napuštenih stanova niti će oni biti prihvatljiva kompenzacija za oštećene u postupku restitucije. Ma koliko to u ovom trenutku izgledalo neprihvatljivo, za provedbu Zakona o restituciji morat će se posegnuti za proračunskim sredstvima”, objašnjava Hajro Pošković, pravni savjetnik pri Misiji OESS-a u BiH.

Povrat imovine

Prema podacima, koje su prikupili predstavnici Misije OESS-a u BiH, oko milijun osoba u ovoj državi nakon rata uspjelo je vratiti svoju imovinu, a radi se o više od 200 tisuća stambenih jedinica. Iako je oko 93 posto vlasnika i nositelja stanarskoga prava uspjelo vratiti ili otkupiti svoju, odnosno imovinu na koju su imali stanarsko pravo, ostalo je poprilično napuštenih i stanova na koje su nositelji stanarskih prava zakasnili podnijeti zahtjeve za otkup. Njihova podjela ostala je nejasna i skoro sedam godina nakon donošenja ovog zakona koji je trebao regulirati način dodjele napuštenih stanova. Međutim, ono što je sasvim izvjesno jest da osobama koje su trenutačno smještene u takvim stanovima prijeti deložacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?