KRIZA

Broj blokiranih računa tvrtki porastao za 3000

računi žena
02.09.2013.
u 15:40

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, s obzirom da je u tim gradovima najviše registriranih pravnih subjekata

Centralna banka BiH objavila je popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, prema kojem je na dan 1. rujna bilo blokirano ukupno 62.744 računa, dok ukupan broj tvrtki koje imaju bar jedan blokiran račun iznosi 38.500. U izvješću o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH, koji sadrži više od 2500 stranica, pobrojane su pravne osobe iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, trgovina, frizerskih salona, benzinskih crpki, ljekarni, stomatoloških ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, tvrtki. Na ovom popisu nalaze se i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi, pa čak i kompanije na čijem se čelu nalaze poznate osobe. Blokirane račune imaju i taksisti, autopriijevoznici, kao i drugi privatnici.

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, s obzirom da je u tim gradovima najviše registriranih pravnih subjekata. U prvom izvješću koji je objavljen početkom studenoga prošle godine bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 tvrtke imale su blokiran bar jedan bankarski račun. Zanimljivo je kako se već mjesecima na popisu nalaze tvrtke i pojedinih političkih osoba i aktualnih ministara, ali do sada ništa nije učinjeno kako bi se nepravilnosti otklonile i kako bi računi bili odblokirani ili ugašeni. Na popisu se nalaze i računi koji su blokirani i više od 20 godina, tako da se na popisu mogu naći i ratni računi pojedinih općina.

Stručnjaci pretpostavljaju kako će u idućim mjesecima broj blokiranih računa i dalje rasti. Ovo je samo još jedan pokazatelj krize u bh. društvu i lošeg materijalnog stanje velikog broja građana ove zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?