Mišljenje stručnjaka

Breivik nije mogao biti neuračunljiv i počiniti masakr

Breivik  (1)
AFP PHOTO/PIXSELL
01.08.2011.
u 07:33

– Napad je bio toliko detaljno isplaniran te je nemoguće da je riječ o sumanutu čovjeku – smatra voditelj Odbora za forenzičku medicinu

Norveški ubojica Andreas Behring Breivik neće biti proglašen neuračunljivim jer je, zaključuju stručnjaci, bio svjestan svojih dijela. Ova odluka, javlja Telegraph, određivat će može li on kazneno odgovarati i biti kažnjen zatvorskom kaznom ili će biti poslan na psihijatrijsko liječenje.

– Njegov napad 22. srpnja bio je toliko detaljno isplaniran te je gotovo nemoguće da je riječ o napadu sumanuta čovjeka – smatra dr. Tarjei Rygnestad, voditelj norveškog Odbora za forenzičku medicinu.

U norveškom pravosuđu obrana neuračunljivošću zahtijeva da optuženik bude u stanju psihoze kad izvršava kazneno djelo za koje je optužen. To zapravo znači da je optuženik izgubio kontakt sa stvarnošću do te granice da više ne kontrolira svoja djela. Forenzički odbor mora revidirati i odobriti dva sudska psihijatra prije nego što sudac odluči može li Breivik biti kazneno odgovoran za svoja zlodjela.

Dr. Rygnestad tvrdi da psihotična osoba može činiti samo jednostavne radnje, a sama vožnja iz Osla na otok Utoyu na kojemu je Breivik ubio mlade okupljene u kampu bila bi prekomplicirana.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?