OTVORENO PISMO

Branitelji traže da se HNS izjasni o tužbi protiv Heleza

invalidi
arhiva VL
29.09.2011.
u 09:23

- Pitamo se pa zašto onda nitko ne diže glas ili tužbu protiv onih nesretnih revizija. Pa zar mislite da je ovo što radi Helez i društvo jučer ‘skuhano’ i da se nekoliko Hrvata u toj vlasti može bez ikoga izboriti - pitaju branitelji

Zbog, kako ističu u svom poduljem pismu, nezakonite, netransparentne revizije mirovina braniteljskoj populaciji HVO-a, Udruga “Zavjet”, koja okuplja branitelje iz Hrvatske, BiH i dijapore, traži od Hrvatskog narodnog sabora, svih hrvatskih stranaka i branitelja u BiH zahtjev za podizanje tužbe protiv nezakonitih odluka Federalnog ministarstva branitelja i invalida rata, na čelu s ministrom Zukanom Helezom.

Revizija nezakonita

Poručuju da ne namjeravaju politizirati problem (a to je nemoguće) koji je startno, kako na državnoj, tako i na nacionalnoj, hrvatskoj razini maksimalno ispolitiziran, tako da je sada važnije tko što radi nego komu se radi i s kojom štetom. Revizija prava branitelja, ističu u pismu, posljedica je zakona usvojenog 2009. godine. Provedbom revizije uočeni su nedostatci Zakona o pravima branitelja i Zakona o reviziji prava branitelja. Revizija mora uvažiti činjenicu da su prava ostvarili pripadnici dvije vojske koje nisu imale iste zakone, isti ustroj i organizaciju, te da su prisutne specifičnosti obje vojske. - Znači, najprije nam se mora prihvatiti i priznati HVO onakav kakav je bio, od nastajanja, preko stožera do najmanje postrojbe. Mi iz Udruge “Zavjet” mislimo da je tu osnovni problem, kako priznati HVO kada se ne priznaje Herceg Bosna koja ga je rodila. Zahtijevamo priznavanje ustroja, verifikaciju svih sudionika Domovinskog rata, i to po postrojbama.

Istjerati ratne zločince

Gospodo, ističu iz Udruge “Zavjet”, “ovo nije posao djelatnika i djelatnica Ministarstva (pogotovo oni koji su u vrijeme rata bili maloljetni ili u izbjeglištvu) nego ratnih zapovjednika, gdje golem doprinos i sudioništvo moraju uzeti oni časnici koji su sudjelovali u ratu, a sada obnašaju dužnosti u vojsci BiH. Naravno da očekujemo da aktualna vlast, kao politika koja upravlja državom, ima iste kriterije prema HVO-u i Armiji BiH. Smatramo nedopustivim da u procesu revizije, ili revizija, sudjeluju oni koji su na bilo koji način bili uključeni u prava (liječnici, zaposlenici Ministarstva branitelja i drugi), kao ni osobe pod istragom za ratne zločine. Revizija mora biti provedena zakonito.

Ključne riječi

Komentara 4

GA
garavi
18:41 29.09.2011.

Onaj ko je ispravan ne treba se bojati nikakvih revizija. Ne treba štititi one koji su platili doktore da im daju postotak više.

CI
cinbenik
18:46 29.09.2011.

Pitam se dali je u braniteljskim udrugama i nas general Zivko Budimir ili su ga HDZe udruge izkljucile zbog odmazde.Smijesno je da braniteljske udruge brane samo stavove HDZea i reaguju samo na njihov mig.Tako se zloupotrebljavaju udruge u pokusaju zastite HDZe proizvodnje branitelja,a mislim i da mnogi prestavnici udruga nisu tu po zaslugama nego po HDZe instalaciji.Smijesne su cifre ucesnika rata pa skoro razlika 50%mada i u ostali 50% ima raznih branitelja.Sve je to kopirano iz HR,gdje je HDZe proizveo 300 000 nebranitelja u branitelje, pa sam siguran da ni HDZe BiH nije nista bolje postupao.Kud Ivo tud i mi,ZNA SE,IDEMO DALJE u PETOJ.........Nista se nece rijesiti dok medjunarodna zajednica i tu ne napravi reda,a na cast pravih i istinski branitelja,a na stetu laznih.

PA
park
22:02 29.09.2011.

Kolko vidim na ovim spiskovima je puno više Bošnjaka lažnjaka , i ja kao Bošnjak potpuno podržavam da se ova lopovija ne samo izvede iz prava , nego potjera u zatvor i naravno da vrate posljedni fening .... Hrvati vii ste na redu izjasnite se , izbor je jednostavan : zlo ili boljitak ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?