Razgovor

Branitelji s mirovinama u RH gube prava u FBiH

Ivo Tadić
VL ARHIVA
21.04.2013.
u 12:10

Zabrinjavajuća je činjenica da se ovako važan zakon donosi u okolnostima totalnog bezvlašća i kaosa

Predsjedatelj Kluba Hrvata u Domu naroda federalnog Parlamenta Ivo Tadić govori zbog čega je glasovao protiv Prijedloga zakona o prijevremenom umirovljenju branitelja Domovinskog rata, anomalijama zakona, te o mogućim posljedicama ako ne budu usvoji amandmani od Kluba zastupnika hrvatskog naroda.

Važan zakon

Zabrinjavajuća je činjenica da se ovako važan zakon donosi u okolnostima totalnog bezvlašća i kaosa, s obzirom da je ovaj parlament izglasovao nepovjerenje Vladi. Mi danas nemamo federalne Vlade, a imamo dva premijera. Kada je u pitanju spomenuti zakon, mišljenja sam da je trebalo usvojiti prijedlog Hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i prijedlog hrvatskog Kluba, s obzirom na političko ozračje u ovom trenutku koje vlada u Federaciji, koji se odnosi na izmjene i dopune zakona te da se u njega ugradi samo 1600 pripadnika Oružanih snaga BiH. Ovo jeste jedan od najvažnijih zakona i svi se slažemo da ovu oblast trebamo urediti. Međutim, na ovakav način bez uvažavanja svih hrvatskih udruga, bez konzultacija s MIO, Ministarstvom financija, zakon predlaže Ministarstvo branitelja umjesto Ministarstva rada i socijalne politike. Ovo su ključne stvari zbog čega smo protiv usvajanja ovog zakona. Također, tražili smo da se odvoje vojni osiguranici od sudionika rata, da u zakon ne uđu ratni vojni invalidi s 60 posto invaliditeta.

Zbog čega ste tražili takav tretman za vojne invalide?


Mi imamo postojeći vojni zakon kada su u pitanju ratni vojni invalidi s 55 godina starosti i 20 godina staža, i svi mogu ostvariti mirovinu. Ovim zakonom se išlo ciljano da nitko od pripadnika HVO-a koji su ostvarili mirovinu u Republici Hrvatskoj po međudržavnom sporazumu, izgubi sva prava. S druge strane, bivši pripadnici bivše JNA imaju prosjek mirovine od 900 KM i te mirovine nitko ne dira, kao da su zajamčene i zaštićene do groba. Dakle, ovim zakonom bi morali biti obuhvaćeni i ti umirovljenici.

Kakve će posljedice snositi Federacija usvajanjem ovog zakona?

Posljedice će biti nesagledive iz razloga što je i sam ravnatelj MIO kazao ako ovaj zakon stupi na snagu, do konca godine će obuhvatiti 14.800 novih pripadnika. To je novih 60 milijuna proračunskog tereta. S druge strane, ljudi koji su ostvarili mirovine po ranijim zakonskim rješenjima, očekivati je da će s tužbama ići prema Ustavnom sudu i prema Strasbourgu, a riječ je o stečenim pravima koja će kad-tad morati doći na naplatu Federaciji BiH.

Vitalni nacionalni interes

Zbog čega se Klub Hrvata nije pozvao na vitalni nacionalni interes?

Kada je u pitanju vitalni nacionalni interes, odlučili smo se za njegovo nepokretanje, jer držimo da je i previše krize kako u BiH, tako i u Federaciji BiH. S druge strane, da je kojim slučajem Ustavni sud Federacije BiH kompletiran, najvjerojatnije bi se pozvali na vitalni nacionalni interes. Međutim, i da smo se pozvali na vitalni nacionalni interes, blokirali bismo neke procese, a to nam u ovom trenutku krize koja vlada nije bio cilj. Ne želimo biti kočnica, želimo ostvariti dijalog.

Može li se u ovom trenutku uopće govoriti o parlamentarnoj većini s obzirom na nastalu situaciju?

Teško je u ovom trenutku reći bilo što o toj temi. Mi smo za dogovor i kooperativnost, ali se osjećamo povrijeđenim što na ovakav način dolazi do preglasavanja i neuvažavanja zastupnika iz reda hrvatskog naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?