Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Branitelji pitaju na čemu se temelji platforma SDP-a?

Branitelje posebno zanima kakva je uloga HSP-a u koaliciji koju oko sebe okuplja Lagumdžija
13. siječnja 2011. u 16:35 3 komentara 5 prikaza
hvo
Foto: Frano Matić

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata uputila je otvoreno pismo predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji, presjedniku SDA Sulejmanu Tihiću i predsjedniku NS Radom za boljitak Mladenu Ivankoviću Lijanoviću.

U pismu se od navedenih traži pojašnjenje o tome zašto će HSP-u BiH dati mjesto predsjednika Federacije BiH, mjesto ministara u federalnoj Vladi ili bilo koja druga mjesta, ako se vidi, kako navode, da  HSP BiH nije potreban za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

"Sagledavajući izborne rezultate po županijama i u Parlamentu Federacije BiH došli smo do zaključka da se parlamentarna većina može formirati bez zastupnika Hrvatske stranke prava BiH, a može i bez Narodne stranke Radom za boljitak, jer vaše dvije stranke (SDP i SDA) imaju same 51 od 98 zastupnika u Parlamentu F BIH.  

Znajući da vam je potrebna i jedan trećina izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda F BiH da potvrde Vladu F BiH, a da Narodna stranka radom za boljitak može pripomoći svojim izabranim izaslanicima u županijama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, jer imaju zastupnike u tim županijskim Skupštinama, razumljivo je što ste njih uzeli u partnerstvo", stoji u otvorenom pismu.

Iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata navode kako je vidljivo da HSP BiH u onim županija iz kojih su "vama potrebni hrvatski izaslanici u Domu naroda nema nikakve šanse utjecati na izbor zbog nepostojanja njihovih zastupnika u skuštinama Bosansko-podrinjske županije, Unsko-sanske županije, Srednjobosanke, Sarajevske, Zneičko-dobojske i Tuzlanske županije".

Iz gore navedenoga je jasno da je moguće sačiniti parlamentarnu većinu i Vladu FBiH bez HSP-a BiH, pa se postavlja pitanje zašto ste ih primili 'pod svoj kišobran', stoji u otvorenom pismu.

"Znajući sve ideološke razlike između SDP-a i HSP-a od Ante Pavelića do Josipa Broza, od Hrvatske do Drine do bosanske građanske države, od antikomunizma do komunizma, od 10. travnja do 25. novembra, od dr. Ante Starčevića do Zlatka Lagumdžije, još nam nije jasno zašto uzimate HSP BiH za koalicijskog partnera. Osim ako krajnja namjera nije do kraja ogoljena, pa vam je potreban smokvin list da biste je prikrili.

Konkretno vas pitamo: zašto vam treba Živko Budimir - prijeratni podoficir tzv. JNASHSP, Žarko Pavlović – prijeratni auto prijevoznik, Petar Milić – nositelj liste UJDI-a i Mirjane Marković, Željko Asić – osuđivani kriminalac, Stanko Ćane Primorac – prijeratni konobar, Viktor Kvesić – prijeratni trgovac? Kakav program možete sa ovim ljudima konkretno provesti?", stoji u otvorenom pismo.

  • kajan:

    a ti glupane anto djapicu ako imas imalo svijesti probudi se i ovog svog sudruga jurisica posalji u zaborav da nebi tvoji bosanski preci ispastali zbog tvoje politike i politike ovog hrvatskog smeca pardon bosnjackog cvijeca

  • kitikat:

    Haaško tužiteljstvo zatražilo je za Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Brunu Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Čorića i Berislava Pušića, bivše dužnosnike HVO-a i Herceg-Bosne, ukupno 240 godina zatvora.

  • Lloyd:

    Clanak u opce nije na liniji HDZ-a? Dobro SDP je izmet, samo sta je onda u tom slucaju ADZ? Inace koliko kosta certifikat za Hrvata u ADZ-u?