BRAMMERTZ UN-u

Brammertz: Istraga bolja, ali ključni putovi nisu istraženi

brammertz
AFP
Autor
Stojan de Prato
03.06.2010.
u 13:31

Brammertzova ocjena dovoljna je za otvaranje pristupnih pregovora EU i Hrvatske o poglavlju 23, Pravosuđu i temeljnim pravima, dok bi puna suradnja Zagreba s ICTY-jem ostala uvjet za njegovo zatvaranje

Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izvijestit će 18. ovoga mjeseca Vijeće sigurnosti UN-a da Hrvatska “općenito dobro uzvraća” na zahtjeve haaškoga Tužiteljstva, te da, kada je riječ o tzv. topničkim dnevnicima, “bilježi opće poboljšanje kakvoće hrvatske upravne istrage u smislu načina na koji se saslušavanja vode”, ali da “istraga ipak nije pružila pun uvid u to gdje se traženi spisi nalaze”.

- Ključni istražni putovi ostaju neistraženi – stoji u nacrtu Brammertzova izvještaja, kako ga prenosi EU Observer.

Kao što je to u Zagrebu ovoga tjedna bio najavio belgijski tehnički premijer Yves Leterme, zemlje članice Europske Unije suglasile bi se da je ovakva Brammertzova ocjena dovoljna za otvaranje pristupnih pregovora EU i Hrvatske o poglavlju 23, Pravosuđu i temeljnim pravima, na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji krajem ovoga mjeseca, dok bi ocjena pune suradnje Zagreba s ICTY-jem ostala uvjet za njegovo zatvaranje.

Srbiju će Brammertz u izvještaju “ohrabriti da poveća svoje operativne sposobnosti i usvoji stroži multidisciplinarni pristup za uhićenje bjegunaca”.

- Prepoznali smo područja u kojima se operativni pristup, raščlamba i metodologije srbijanskih vlasti mogu poboljšati. Logistička i politička potpora hitan je zahtjev. Ne može biti alternative uhićenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića – upozorit će Brammertz.

Nizozemska je neslužbeno najavila da će 14. ovoga mjeseca, na sasanku ministara vanjskih poslova EU 27 u Luxembourgu, dopustiti pokretanje postupka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridružvanju EU i Srbije, ali da Srbiji neće odobriti kandidatski položaj za članstvo u EU dok ne uhiti i izruči Mladića i Hadžića.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?