Deepwater Horizon

BP uspostavlja kontrolu, ali Meksičkom zaljevu prijeti uragan

Deepwater Horizon (1)
AFP
24.06.2010.
u 18:12

BP je navodno djelomično uspio vratiti izgubljenu kontrolu nad istjecanjem nafte i u četvrtak je na otvorenom moru spalio 16.830 barela nafte.

British Petroleum je, nakon što je u srijedu izgubio nadzor nad bušotinom, u četvrtak ipak - prema svojim tvrdnjama - uspio uhvatiti 40 posto nafte koja suklja iz havarirane bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu. Na dva plamenika uhvaćena nafta se spaljuje na otvorenom moru. Jučer je u zrak otišlo 16.830 barela.

Zvono kojim se bušotina pokriva može prikupiti 18 tisuća barela na dan, a još je jedan brod prirodan cjevovodu iz kojega se prikupljena nafta spaljuje. Za sada nitko ne govori o zagađenju zraka, a BP je obalnoj straži u četvrtak priznao da nafta istječe brzinom čak 50 puta većom nego što se u prvi trenutak procjenjivalo.

Nova prijetnja pokušajima da se kuljanje nafte pokuša zaustaviti stiže u meteorološkim izvještajima. Olujni sustav iz Karipskoga mora jača na snagu uragana te prema procjenama postoji 40-postotna opasnost da nevrijeme skrene u područje zaljeva gdje se pokušava zaustaviti istjecanje nafte.

British Petroleum je objavio i da nastavljaju crpiti naftu iz bušotinama u škotskim vodama u Sjevernom moru bez ikakvih teškoća.

Civilne vlasti objavile su da su dva radnika na sprečavanju širenja nafte i čišćenju u četvrtak umrla. Uzrok obiju smrti nije imao veze s isteklom naftom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?