Slađan Bevanda

Bošnjačke političke elite žele radikalizaciju stanja u Mostaru

bevanda
Stojan Lasić
19.04.2012.
u 09:32

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH otvoreno o stanju u Mostaru i pogoršanju situacije

Određene političke strukture su posljednjih nekoliko dana od Mostara ponovno napravile “grad slučaj”. O posljednjim događanjima u ovome gradu, političkim problemima, radikalizaciji stanja, izborima razgovarali smo s prvim čovjekom HDZ-a BiH u Mostaru Slađanom Bevandom. 

Je li u Mostaru ponovno na snazi kontrolirani kaos?

Činjenica je da određene političke strukture u Mostaru rade sve da podignu  tenzije u gradu, te da se stanje radikalizira. Tu prvenstveno mislim na bošnjačke političke elite koje s tom radikalizacijom žele odluku Ustavnog suda BiH o promjenama Statuta Mostara banalizirati, staviti u drugi plan i da određene međunarodne krugove na taj način uvjere da je Mostar grad-slučaj, da se u Mostaru ne može događati ništa normalno i da u Mostaru moraju vrijediti neka posebna pravila kojih nema u drugim sredinama. 

Kako se sada izdići iz te situacije?

HDZ BiH pokušava kroz naše vijećnike u Gradskom vijeću biti proaktivan, biti onaj koji ne unosi nemir i tenzije, dapače, trudimo se smiriti tenzije i spustiti strasti. Mi smo legalisti i želimo raditi sve kroz institucije ove države. Smatramo da se pitanja moraju rješavati kroz nadležne institucije.

Može li se pitanje provedbe odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na promjene Statuta Mostara uopće riješiti do raspisivanja izbora?

Sve je rješivo ako postoji volja. Rok je 10. svibnja 2012. Trebamo uraditi dosta stvari u proceduri od izmjene izbornog zakona u Parlamentu BiH do promjena Statuta Grada Mostara u Gradskom vijeću Grada Mostara. Sama ta procedura je zahtjevna i treba dosta vremena da se provede fizički. Međutim, ako postoji volja to se može uraditi. Što se tiče HDZ-a BiH volja za dogovorom postoji. Mi smo iniciranjem prvog sastanka pokazali da želimo provesti ovu odluku. U razgovorima prije nekoliko dana je postignut određeni napredak... 

Koji...?

Da kažem slikovito, ako smo prvi put bili na pet posto, sada smo na 15 posto. Prvi put nije bilo govora ni o čemu značajnom. Svi smo izrazili želju da se postigne dogovor. Drugi put su političke stranke iznijele svoje političke stavove. Oni jesu suprotni, međutim, ozračje koje je vladalo daje mi za pravo da mislim kako može doći do približavanja stajališta.

Zašto se uopće raspravlja o odluci Ustavnog suda? Zar se ona ne provodi?

Odluka Ustavnog suda BiH je aksiom i ona se provodi. To je stav HDZ-a BiH. Neki je pokušavaju relativizirati. Moram reći da je to završena stvar, konačna stvar i o tomu se ne raspravlja, ona se mora provesti. Ipak, imamo situaciju u Izbornom zakonu BiH koja se odnosi na Mostar da je Ustavni sud BiH ukinuo odredbe zakona kojima se biraju vijećnici sa šest gradskih područja. Dakle, više se prema odluci suda ne bira onih 18 vijećnika sa šest gradskih područja. Bira se 17 vijećnika s gradske liste. Na taj način Ustavni sud BiH je Grad Mostar barem djelomice izjednačio s ostalim jedinicama lokalne samouprave. Znači, došlo je do toga da glas birača na cijelom području Mostara vrijedi jednako. Time su dovedeni u ravnopravan položaj i birači središnje zone. Želimo da Mostar bude ustrojen kao i ostale jedinice lokalne samouprave u BiH. Međutim, u Statutu Mostara stoji i stavak koji kaže da Gradsko vijeće broji 35 vijećnika. Sada je pitanje kako od tih 17 doći do 35 vijećnika. Znači, problem nije tako banalan.

Hoćete mi reći kako je sud pogriješio?

Ne, pogrešku je napravio onaj tko je napravio nakaradni Statut Mostara, Statut koji je Mostaru navukao luđačku košulju prije osam godina... 

Znači, Ashdown...?

Da, upravo tako. Grad Mostar je stavljen u jedan neravnopravan položaj u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u BiH. Ovaj statut Mostar je sputavao osam godina, ovaj statut nije dopuštao napredak gradu. Najbolji primjer su prošli lokalni izbori kada se izbor gradonačelnika vršio 14 mjeseci.

Koliko ste uopće zadovoljni radom Gradskog vijeća?

S pozicije HDZ-a BiH mogu reći da smo zadovoljni. Imali smo izborni rezultat koji nije bio na najvišoj razini. Ipak smo uspjeli dobiti gradonačelnika, te u ovom sazivu Gradskog vijeća niti jedna pozicija hrvatskoga naroda nije devalvirana i ugrožena. S te strane to možemo smatrati uspjehom. S druge, pak, strane, Mostar je u cjelini mogao više, u Gradskom vijeću ima previše demagoga, previše ljudi koji to vijeće koriste za neke stvari koje se ne bi trebale događati, ima previše politikanstva, a premalo želje da se napravi određeni pomak. Za to imamo mnoštvo primjera.

Mislite li da će se OHR u konačnici umiješati u rješenje pitanja provedbe Ustavnog suda BiH?

OHR je već rekao da se neće miješati. Međutim, ja ne vidim na koji način bi se odluka mogla provesti ako mi ne postignemo dogovor. Nadam se iskreno da ćemo se dogovoriti.

Što je s pitanjem proračuna Mostara za ovu godinu?

Stajalište HDZ-a je da se proračun mora usvojiti žurno. To nije politikanstvo, to je činjenica. Od proračuna Mostara živi veliki broj ljudi, institucija i mislimo da spor oko Statuta mora zaobići pitanje proračuna. Proračun je već u prijedlogu u Gradskom vijeću i Klub HDZ-a BiH će inzistirati da se što  prije nađe na dnevnom redu i usvoji. Ne želimo snositi odgovornost za neusvajanje proračuna. 

Mislite li da će proračun za ovu godinu biti usvojen?

HDZ BiH će učiniti sve što može preko svojih vijećnika i tijekom pregovora s drugim strankama da se proračun usvoji što je žurnije moguće. To se može uraditi za nekoliko dana ako postoji volja. Ako vidimo da priča ne ide u tom smjeru, mi ćemo inzistirati da gradonačelnik iskoristi svoje statutarne mogućnosti i donese odluku o nametanju proračuna. 

Sjednica Gradskog vijeća je u petak, 20. travnja 2012., ali na njoj se neće govoriti o proračunu nego opet o odluci Ustavnoga suda BiH. Je li to nova radikalizacija stanja?

Tu je više stvari bitno. Prvo, smatramo da u ovoj fazi o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH trebaju razgovarati gradske političke stranke i klubovi neovisnih vijećnika koji participiraju u radu Gradskog vijeća iz razloga što oni svaki dogovor mogu provesti u Gradskom vijeću. Sasvim je legalno da se na tim sastancima razgovara o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH koja se odnosi na Statut Mostara. Smatramo da Gradsko vijeće u ovoj fazi, gdje nemamo ni nacrt dogovora, o tomu ne treba raspravljati. Stavljanje ovog pitanja na dnevni red Gradskoga vijeća dovodi do nove radikalizacije. To su smišljene provokacije. U sljedećem razdoblju trebamo očekivati još takvih poteza. Klub Bošnjaka ima pravo temeljem potpisa trećine vijećnika zatražiti sjednicu Gradskoga vijeća. Oni su to uradili sukladno poslovniku i to je legalno. Ipak, postavlja se pitanje smisla te sjednice na kojoj će se razgovarati samo o odluci . 

Hrvatski vijećnici su rekli kako se sjednice Gradskog vijeća moraju održavati isključivo u novoj Gradskoj vijećnici, a Murat Ćorić je sazvao sjednicu u zgradi federalne Vlade u Mostaru. Hoće li hrvatski vijećnici nazočiti ovoj sjednici?

Vijećnici Kluba Hrvata BiH nazočit će sjednici jer smo legalisti. Točno je da smo rekli kako nećemo održavati sjednice nigdje osim u Gradskoj vijećnici, ali se situacija promijenila. Danas imamo situaciju da je postavljeno nelegalno kameno obilježje ispred Gradske vijećnice. Ono je postavljeno bez važećih dozvola i odobrenja tijela Grada Mostara i situacija je danas drugačija. 

Mislite da će spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije BiH biti uklonjeno?

Ne da mislim, nego sam u to siguran. Nelegalno obilježje mora biti izmješteno. HDZ BiH je donio nekoliko zaključaka, prvi je da se nelegalno obilježje mora žurno izmjestiti legalnim sredstvima, sukladno zakonu.

Jeste li vi budući gradonačelnik Mostara?

U demokratskoj proceduri, odluku o tomu tko će biti nositelj liste HDZ-a BiH će donijeti tijela stranke. Dakle, još niti jednom riječju se u HDZ-u BiH nije razgovaralo o listama, pogotovo o nositelju liste. Rano je još za to.

Kada će odluka biti donesena?

Za otprilike mjesec dana će i to pitanje biti riješeno.

Jedan od zaključaka Hrvatskog narodnog sabora je i taj da stranke koje čine HNS zajednički daju kandidate za načelnika i gradonačelnika u svim općinama. Vrijedi li to i u slučaju Mostara?

Zašto ne? Poštujemo odluku HNS-a, ne vidimo ništa loše u tomu da u Mostaru bude zajednička lista, samo je pitanje koliko je to realno izvedivo. Što se nas tiče mi smo otvoreni za razgovor. Nismo o tomu još razgovarali, ali mislim da je to dobro ukoliko je izvedivo. Ta zajednička lista nije nužna u nekoj početnoj fazi. Moguće je dogovoriti i poslijeizbornu koaliciju. Procijenit ćemo što će biti učinkovitije.

Postoji li u Mostaru više uopće koalicija HDZ - SDA?

Neka pisana koalicija ne postoji. Ako ne postoji suradnja HDZ-a BiH i SDA onda Gradsko vijeće loše funkcionira zbog broja vijećnika. Ove dvije stranke imaju najviše vijećnika i mogu donijeti sve odluke. U proteklom razdoblju ta suradnja nije najbolje funkcionirala.

Nakon zadnjih izjava bošnjačkih čelnika u Mostaru, je li suradnja HDZ - SDA uopće moguća?

Izjave koje u zadnje vrijeme daje Klub Bošnjaka i ono što predsjednik Kluba Bošnjaka radi kroz tvz. “Mostarsku inicijativu“ na tribinama su krajnje huškačke, vrijeđaju dostojanstvo Hrvata i vraćaju ovaj cijeli grad u neka tamna vremena. Dakle, onaj tko dovodi islužene političare iz vremena komunizma na te tribine i koji misli da Hrvatima može nametati hipoteku ustaštva 2012. godine, grdno se vara. Hrvati 2012. godine neće na samu riječ “ustaša“ pognuti glavu. Danas su ovdje neki drugi ljudi. Jedan cijeli narod nazivati desničarima, fašistima i sl., vrijeđati hrvatski narod je nedopustivo. Da ne govorim kako je žalosno pozivati na neki “ustanak“. To je skandal koji nitko nije ozbiljno tretirao u ovoj državi. Protiv čega ustanak, protiv koga, zašto? To su izjave preko kojih se teško može preći. Ne želimo vraćanje ni u vrijeme Drugoga svjetskog rata , ni u ono od prije 400 godina. Želimo ići u Europu. Želimo moderan, europski grad Mostar i put prema EU.

Je li HDZ BiH počeo s pripremama za izbore u Mostaru?

HDZ BiH bori se za europsku perspektivu grada Mostara, te za okretanje onim vrednotama koje su u dobrom dijelu Europe već dostignute. HDZ BiH u Mostaru je otpočeo s priprema za predstojeće lokalne izbore. Tim povodom, pozivamo naše članstvo i simpatizere stranke, hrvatski narod Mostara i BiH da prepozna naš rad i napore koje ulažemo za napredak Mostara i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa hrvatskoga naroda, te da na sljedećim izborima daju svoj glas za Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i njezine kandidate na listama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?