ZA i PROTIV STATUTA

Bošnjaci za poništenje odluke suda o Mostaru

mostar
Stojan Lasić
24.11.2011.
u 10:05

Zahtjev Ustavnome sudu da se zaustave promjene koje se tiču izbornih područja

U jeku snažnog pritiska međunarodne zajednice kako bi se promijenio Statut Grada Mostara nakon što je to naložio Ustavni sud BiH, klub bošnjačkih stranaka iz Gradskog vijeća pokušao je zaustaviti oživotvorenje ove odluke, čemu su se usprotivili iz hrvatskog, odnosno srpskog kluba vijećnika. Naime, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić zatražio je od Ustavnoga suda BiH preispitivanje odluke kojom je neustavnim i protivnim općim pravnim normama ocijenjen nametnuti Statut Grada Mostara.

Vidović i Gotovac

Ustavni sud je, naime, prvi put u slučaju Mostara osporio jednu nametnutu odluku koja je u načelu bila štetna po demokratske procese, ponajprije stoga jer posebna pravila o načinu biranja i odlučivanja jedino vrijeme za Mostar, a ne vrijede u glavnome gradu BiH - Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Tuzli. 
U posljednjem pismu je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Ćorić iznio očekivanja da će Ustavni sud preispitati i poništiti odluke kojima je naložio promjenu gradskih biračkih zona te zatražio da se omogući jednak način glasovanja stanovnicima središnje gradske zone kao i drugim građanima u šest izbornih jedinica, odnosno bivših općina. Takvom su se stajalištu usprotivili potpredsjednici Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović iz reda Hrvata i Slađana Gotovac iz reda Srba. Oni su naveli kako je predsjedatelj Vijeća Murat Ćotrić neovlašten za preispitivanje presude Ustavnoga suda BiH. To je praktično stajalište bošnjačkoga kluba vijećnika. Gotovac i Vidović su naveli kako stajališta bošnjačkoga kluba nisu ujedno stajališta Gradskoga vijeća Mostara te su zatražili da se zahtjev za preispitivanjem odluke odbaci.

Četiri puta veća

Ustavni sud BiH naložio je potkraj studenog prošle godine djelomičnu preinaku Statuta Mostara koji je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown 2004. godine ocjenjujući ih neustavnim nakon što su prihvaćene primjedbe uputio klub izaslanika Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

U jednome od mostarskih većinskih hrvatskih područja područja Jugozapad upisano je oko 25.000 birača, a u većinskom bošnjačkom području Jugoistok oko 6.000 birača. S tih područja bira se jednako, po tri vijećnika u Gradsko vijeće bez obzira što je jedna izborna jedinica četiri puta veća od druge. Mostarsko Gradsko vijeće bira se u gradskim područjima te s jedinstvene gradske liste. 
Ustavni sud naložio je preinake oko promjena gradskih biračkih zona.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
18:51 24.11.2011.

a ovo jebitno ili

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?