HLADNI VAL

Bosna i Hercegovina i Hrvatska u vijavici

snijeg
VL FOTO
23.01.2011.
u 12:46

Hladni val je zahvatio regiju, snježna mećava odnosi živote, na granici zarobljeni vozači u tegljačima

Hladni val koji je, osim Bosne i Hercegovine, zahvatio i regiju, doveo je do općega kaosa na cestama. Prometne nesreće izazvane snježnom mećavom već odnose živote, na graničnim prijelazima zarobljeni su vozači u tegljačima.

Nemogući uvjeti

Iako sljedeći dani obećavaju kada je riječ o smirivanju oborina, meteorološki stručnjaci napominju kako nam predstoje ispodprosječne temperature za ovo doba godine. Tako bi jutra u Bosni i Hercegovini mogla dosezati čak i minus 16. Uslijed polarnoga zahlađenja uvjeti na cestama zasigurno će biti još gori jer će se kolnici zalediti.

Tragična vijest, kojoj je uzrok upravo nevrijeme izazvano obilnim snježnim padalinama, stigla je iz susjedne Hrvatske.

Naime, na državnoj cesti D1 između Gračaca i Udbine u subotu ujutro u 9.37 poginuo je Roko R. (38) iz Baške vode.

Čak šestero ljudi se u istoj nesreći ozlijedilo uslijed snježne vijavice.

Za suprugu poginulog vozača je utvrđeno da je teško ozlijeđena, a teške ozljede zadobila je još jedna žena. Četvero lakše ozlijeđenih prevezli su u gospićku bolnicu. Sudarila su se četiri automobila i kombi. Vozači nisu brzinu prilagodili uvjetima na cesti. Bjesnila je snježna mećava s vijavicama, bilo je i leda po cesti, a vidljivost je bila svega pet metara.

Uslijed teških vremenskih uvjeta, policajci nisu mogli sa sigurnošću znati koje se vozilo kuda kretalo zbog snježne oluje, slabe vidljivosti i zametenih tragova.

Svjedoci nesreće nakon ispitivanja, kako se nadaju u policiji, donijet će neka nova saznanja.

Kako predviđaju meteorolozi, u Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Snijeg će padati u većem dijelu zemlje, a na jugu će biti bez oborina.

Poslijepodne će doći do postupnog prestanka oborina. Jutarnja temperatura zraka iznosit će između -6 i - 2, na jugu od 0 do 4, a najviša dnevna između – 4 i 0, na jugu od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva. Za sutra su najavljene ekstremno niske jutarnje temperature. Veoma teško je stanje u Unsko-sanskoj županiji.

Snijeg koji u tome dijelu Bosne i Hercegovine već nekoliko dana obilato pada i čija je debljina sloja dostigla oko pola metra, brojnim vozačima na magistralnim i regionalnim cestama donio je nevolje. Zbog ugažena snijega na kolnicima promet se otežano odvija.

Zatrpani nogostupi

Hazil Hamulić, šef Zimske službe poduzeća Rad putevi, kazao je kako su u čišćenje prometnica uključeni svi zaposlenici te vozila i strojevi. Sve ceste, od Srbljana do Velečeva na međuentitetskoj crti razdvajanja s Republikom Srpskom, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Drvar, su prohodne i prometuje se bez zastoja. Problema zadaju vozači kamiona prikoličara koji ne koriste zimsku opremu, a zakonski su to obvezni.

U Republici Hrvatskoj je na snazi zabrana prometa za kamione s prikolicama težine iznad sedam tona, pa su na bosanskoj strani međunarodnoga graničnoga prijelaza Izačić - Ličko Petrovo Selo zaustavljeni tegljači čiji su vozači morali ostati u kabinama kamiona ili na otvorenome.

- Putujem iz Trevisa iz Italije i dosad sam prešao između 300 i 400 kilometara. Još nisam naišao na ovakvu snježnu mećavu a uvjeti na cestama su katastrofalni, rekao nam je putnik iz Busovače.

Ništa bolje stanje nije ni u RS-u. Snijeg koji u Banjoj Luci pada još od četvrtka zadao je probleme stanovnicima, a ulice i nogostupi u užem središtu grada su gotovo zatrpani snježnim pokrivačem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?