KRIZA

Bosić: Bez dogovora, BiH će se raspasti, i to uskoro

Covic_Ljubic_Dodik_Bosic
Zoran Grizelj
26.03.2011.
u 12:23

“Bosna i Hercegovina nije održiva ako se ne mogu formirati njezine institucije”, kazao je Bosić

Situacija u kojoj se trenutačno nalazi BiH je potencijalno opasna jer može otići u mnogo smjerova. Ako se ne postigne dogovor, jedini scenarij je da će se ova zemlja raspasti, kazao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, u emisiji koja je na RTRS-u prikazana jučer nakon sastanka lidera hrvatskih i srpskih stranka u Mostaru. “Ako se pokaže da BiH ne može biti komotna za sve, jedan od puteva je disolucija, druga krajnost je uvažavanje međusobnih interesa i međusobni dogovori”, kazao je Bosić.

Komentirajući dalje situaciju u BiH, Bosić je istaknuo kako je sasvim jasno da neka zemlja, u ovom slučaju BiH, nije održiva ako se ne mogu formirati njene institucije. “I sve to vuče određene posljedice sa sobom, kriza koja je nastala u Federaciji BiH”, naveo je Bosić dodavši kako misli da se moralo ranije djelovati kad su u pitanju prava Hrvata u BiH. S ovom konstatacijom slaže se i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. “OHR je morao ranije djelovati jer su tu već 15 godina. I Hrvati su morali davno reagirati već prilikom prvog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva. “Uvijek smo tražili rješenja da ne budemo sankcionirani, neprozvani da rušimo ustavni poredak i zato nismo ranije reagirali.

Mislim da nismo bili dovoljno glasni da ohrabrimo Bošnjake da ne glasuju za hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je Čović. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je kazao kako će se ova krizna situacija u Federaciji BiH pokazati kao prilika za rješenje krize koja je u ovoj zemlji još od Daytona, ali ne u smjeru koji vode stranke okupljene oko SDP-a. “Hrvati su sada došli do crte kada nije moguće popustiti bez gubitka konstitutivnosti”, kazao je Ljubić usporedivši sadašnju situaciju u BiH s onom uoči raspada Jugoslavije i kazavši da se i ona raspala zbog neriješenog nacionalnog pitanja. Istaknuo je kako je jedna od mogućih odluka Hrvatskog sabora osnivanje međužupanijskog vijeća čija će uloga ovisiti o ponašanju platformaša, ali i svih ostalih.

Ključne riječi

Komentara 9

LP
Ljubomir Pavlovic
14:00 26.03.2011.

E, moj Rudo i Dragane zar ne vidite da vas Dodig voda ko slijepce i da se s vama koristi za svoj interes i jaše Vas ko konje. Bosić vam daje komentar i pametuje za Hrvate jadni mi Hrvati.

PA
park
16:58 26.03.2011.

Pa zašto ne pravite vlast na državnom nivou , malo morgen , neće ići , pa ima stara nek radi u tehničkom mandatu....., vas sikira lova , kassa je problem izdajnička škvadro ! Vama daje do kasice prasice , jebe se vama za BiH , e pa polako sad smo mi na redu .

CI
cinbenik
13:29 26.03.2011.

BIH se nije ni sastala pa se tako nema sta raspasti,a ovj vas sastanak u Mostaru da nije istina bilo bi smijesno.Srbi u BiH pa i u Srbiji su napravili spisak za \"ratne zlocince\" na kojima se nenalaze sadasnji duznosnici HDZea,ali zato ima starih i bivsi HDZeovaca koji su na spisku.Hapsi se Purda po tjeralici iz Srbije HDZe zbog prijatelja sute,sude nekom Sjepanovicu,a prije toga je bio osudjen na smrt takodje od Srba,Hrvati u Posavinu se nisu niti poceli vracati........,ali najbitnije je da se postigao dogovor sa Dodikom koji nastavlja put Milosevica,koji tvrdi da nije bilo zlocina u Srebrenici,koji misli da je Divljak zlocinac,sa njim je najbolje napraviti sporazum posto je jako priznat i ima ispravnu politiku E MOJ NARODE

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?