KRIZA

Bosić: Bez dogovora, BiH će se raspasti, i to uskoro

Covic_Ljubic_Dodik_Bosic
Zoran Grizelj
26.03.2011.
u 12:23

“Bosna i Hercegovina nije održiva ako se ne mogu formirati njezine institucije”, kazao je Bosić

Situacija u kojoj se trenutačno nalazi BiH je potencijalno opasna jer može otići u mnogo smjerova. Ako se ne postigne dogovor, jedini scenarij je da će se ova zemlja raspasti, kazao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, u emisiji koja je na RTRS-u prikazana jučer nakon sastanka lidera hrvatskih i srpskih stranka u Mostaru. “Ako se pokaže da BiH ne može biti komotna za sve, jedan od puteva je disolucija, druga krajnost je uvažavanje međusobnih interesa i međusobni dogovori”, kazao je Bosić.

Komentirajući dalje situaciju u BiH, Bosić je istaknuo kako je sasvim jasno da neka zemlja, u ovom slučaju BiH, nije održiva ako se ne mogu formirati njene institucije. “I sve to vuče određene posljedice sa sobom, kriza koja je nastala u Federaciji BiH”, naveo je Bosić dodavši kako misli da se moralo ranije djelovati kad su u pitanju prava Hrvata u BiH. S ovom konstatacijom slaže se i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. “OHR je morao ranije djelovati jer su tu već 15 godina. I Hrvati su morali davno reagirati već prilikom prvog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva. “Uvijek smo tražili rješenja da ne budemo sankcionirani, neprozvani da rušimo ustavni poredak i zato nismo ranije reagirali.

Mislim da nismo bili dovoljno glasni da ohrabrimo Bošnjake da ne glasuju za hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je Čović. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je kazao kako će se ova krizna situacija u Federaciji BiH pokazati kao prilika za rješenje krize koja je u ovoj zemlji još od Daytona, ali ne u smjeru koji vode stranke okupljene oko SDP-a. “Hrvati su sada došli do crte kada nije moguće popustiti bez gubitka konstitutivnosti”, kazao je Ljubić usporedivši sadašnju situaciju u BiH s onom uoči raspada Jugoslavije i kazavši da se i ona raspala zbog neriješenog nacionalnog pitanja. Istaknuo je kako je jedna od mogućih odluka Hrvatskog sabora osnivanje međužupanijskog vijeća čija će uloga ovisiti o ponašanju platformaša, ali i svih ostalih.

Ključne riječi

Komentara 2

PE
prinz eugen
16:20 26.03.2011.

Tisucu puta ponovljena laz, postane istina. Tko li je to rekao, da mi je znati? \"Mi lazemo da bih varali sami sebe, da tjesimo druge, mi lazemo za oprost. Mi lazemo da bih se borili protiv straha, lazemo da ohrabrujemoo druge, lazemo da bih skrivali svoj i neciji drugi jad. Laganje je oblik naseg patriotizmai potvrda nase urodjene inteligencije. Mi lazemo na kreativan, mastovit i inventivan nacin\" Dobrica Cosic-Deobe I na kraju jedno pitanje. Otkud Hrvati sa njima?

LP
Ljubomir Pavlovic
10:16 27.03.2011.

Što je babi milo to joj se i snilo. Bosiću, neće se BiH raspasti to što si ti izjavio to izjavljuju svi politički slijepci i nemoj se ti sekirat toliko za Hrvate pošteni i pametni Hrvati se srame kad im ti tražiš riješenja. Sekiraj se ti za onu bijedu iz RS.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?