IZBORI

Borba za naklonost više od 100.000 novih birača

izbori
VL FOTO
08.06.2010.
u 10:00

Izbjegle osobe u inozemstvu koje se prvi put prijavljuju za izbore uz obrazac za registraciju moraju dostaviti i dokument za dokazivanje državljanstva

Šesti poslijeratni i treći opći izbore koje samostalno organiziraju domaće institucije bit će karakteristični po najvećem broju potencijalnih birača.

Birački popis

Naime, do početka svibnja, kada su raspisani izbori, na središnji birački popis u BiH bilo je upisano 3,105.527 građana s pravom glasa, što je više nego na prošlim općim izborima 2006., ali i na lokalnim izborima 2008. godine.

Naravno, ovaj broj birača nije konačan, jer upis u birački popis i dalje traje, a prezentirani podatak ne uključuje osobe iz inozemstva koje se moraju aktivno registrirati za izbore. Zapravo, svi građani koji do izbora izvade osobnu iskaznicu imaju priliku glasovati na izborima.

Međutim, državljani BiH koji žive u inozemstvu i dalje podliježu obvezi registriranja za izbore. Oni koji žive izvan BiH, a prvi put se prijavljuju za izbore, moraju dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH popunjen i vlastoručno potpisan obrazac za registraciju, te presliku jednog valjanog dokumenta (osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola BiH).

Izbjegle osobe u inozemstvu koje se prvi put prijavljuju za izbore uz obrazac za registraciju moraju dostaviti i dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu ne starije od šest mjeseci ili putovnica BiH), kao i dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom te dokaz o prebivalištu, a to znači presliku stare osobne iskaznice ili presliku potvrde o prebivalištu.

Državljani koji žive u inozemstvu i izbjegle osobe koje su ranije glasovali u boljoj su poziciji, jer će im SIP na adresu dostaviti obrazac kojeg trebaju ispuniti i potpisati, te dostaviti SIP-u s preslikom jednog valjanog dokumenta s fotografijom. Krajnji rok za dostavu obrasca za registraciju je 19. srpnja.

Glasovanje poštom

U svakom slučaju, broj potencijalnih birača u listopadu će biti znatno veći nego na prethodnim izborima. Primjerice, 2002. godine, dok je još važila aktivna registracija birača, na popisu je bilo 2,342.141 birač, a za izbore 2004. godine još manje, 2,322.687 potencijalnih birača.

Uvođenjem pasivne registracije birački popis se 2006. godine povećao na 2,734.287 građana s pravom glasa, da bi na lokalnim izborima 2008. godine biračko pravo moglo iskoristiti 3,024.127 građana.

Kako je s biračima iz inozemstva i onih koji glasuju poštom već upisano u birački popis više od 3,120.000 potencijalnih birača, očito je da se stranke i kandidati na ovim izborima moraju boriti za naklonost dodatnih barem 100.000 birača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?