masovna ubojstva

Boljkovca se po zapovjednoj odgovornosti tereti za zločine

boljkovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/13
02.11.2011.
u 07:40

Boljkovac, doznajemo, tvrdi da nije zapovijedao jedinicama koje su počinile navodni zločin

Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, uhićen je jutros u Karlovcu zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi u svibnju 1945. godine.

Točno dva sata nakon što je ušao u kuću Josipa Boljkovca iz je je izašao njegov odvjetnik Anto Nobilo.

– Gospodina Boljkovca tereti se za ratni zločin počinjen u svibnju 1945. u Dugoj Resi koji su počinile jedinice KNOJ-a. Dakle, riječ je o zapovjednoj odgovornosti. Mogu vam reći da, unatoč zdravstvenim problemima i poodmaklim godinama u kojima se Boljkovac nalazi, njegovo je stanje vrlo dobro – kazao je Nobilo.

Doznajemo i da Boljkovac tvrdi da jedinicama koje su počinile navodni zločin on nije zapovijedao.

Nakon pretrage doma bit će prepraćen na Županijski sud u Zagrebu.

Kuću Josipa Boljkovca u Vukovoj Gorici nedaleko od Karlovca čuvaju pripadnici interventne policije koji na glavama nose crne fantomke. Nešto poslije 9 sati u kuću je stigao njegov odvjetnik u pratnji Boljkovčeva sina Jugoslava i, koliko se za sada može zaključiti, u tijeku je pretraga.

Od susjeda koji žive nedaleko od Boljkovca doznajemo da proteklih dana ništa nije upućivalo na ovo uhićenje, nisu primijetili ni policijsku akciju, a o odvođenju Josipa Boljkovca doznali su od novinara.

Podsjetimo, istraga protiv Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata traje već godinama, a protiv nekih od njih, primjerice Bulata, i prije su neke udruge podizale kaznene prijave za ratni zločin, no do danas se ništa konkretno nije dogodilo.

Policija je, međutim, svih ovih godina obavila mnoštvo obavijesnih razgovora, prikupila dokumentaciju, analizirala je, proučavani su rezultati iskapanja pojedinih masovnih grobnica, primjerice u šumi Lug kraj Bjelovara i Jazovki na Žumberku, analizirani su forenzični nalazi...

Dokazni je materijal takav da se Manolića, Boljkovca i Bulata tereti za niz masovnih i pojedinačnih ubojstava u kojima su i oni osobno sudjelovali, odnosno da su odgovorni i osobno i zapovjedno za niz ratnih zločina koje su počinile partizanske postrojbe te pripadnici zloglasne komunističke tajne policije Ozne u kojoj su potkraj rata i nakon njega Manolić i Boljkovac bili zapovjednici, prvi u Bjelovaru, a drugi u Karlovcu, dok je Bulat bio jedan od glavnih partizanskih zapovjednika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

>>HHO: Vlada se mora odreći komunizma i fašizma

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

KR
krtica
04:08 12.11.2011.

Lijepo ime YUGOSLAV!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije