regionalna suradnja

Bolje iskoristiti fondove iz EU-a

Forum
06.10.2013.
u 11:24

Jadransko-jonska regija nudi veliku mogućnost suradnje u gospodarstvu, ali i projektima očuvanja okoliša

Dvodnevna konferencija Foruma jadransko-jonskih gradova, kojoj je domaćin bio mostarski gardonačelnik Ljubo Bešlić te kolege iz Hrvatske, Italije, Crne Gore i BiH okončana je jučer u Mostaru s očekivanjima da će se ovi gradovi snažnije povezati kroz zajedničke projekte koji se mogu financirati iz europskih fondova. 
- Svaka od navedenih zemalja u forumu nastoji aplicirati za projekte Europske unije, a najčešće su to projekti u oblasti okoliša, infrastrukture ili neki drugi razvojni projekti i sve to može pomoći integraciji novih gradova u ovaj forum”, rekao je gradonačelnik Pescare Luigi Albore Mascia.

Zajednički projekti

Po njegovim riječima, postoje brojne mogućnosti za povezivanje gradova jadransko-jonske regije koji bi pridonijeli i njihovom gospodarskom razvitku. Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, koji je sudjelovao u radu Foruma jadransko-jonskih gradova, istaknuo je da Italija i Hrvatska prednjače u projektima međusobne suradnje i mogućnosti korištenja fondova. 
- Ono što je nama u Splitu najinteresantnije je da vidimo bolju brodsku povezanost Italije i Hrvatske, a time bismo povezali i BiH i ostale dijelove Jadransko-jonske regije”, rekao je Baldasar. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je bio domaćin kolegama gradonačelnicima iz više zemalja regije, istaknuo je da je cilj osigurati da BiH ne zaostaje za svojim susjedima te da i ova vrsta suradnje tome pridonosi.

Obišli bolnicu

Bešlić je s gostima obišao Sveučilišnu klliničku bolnicu u Mostaru te posjetio povijesni dio grada i Stari most. Forum jadransko-jonskih gradova je međunarodna udruga utemeljena u Anconi 1999. godine sa svrhom jačeg gospodarskog, društvenog i kulturnog povezivanja gradova na obalama tih dvaju mora. Okuplja 50-ak obalnih gradova iz sedam zemalja uz Jadransko i Jonsko more - Italije, Albanije, Grčke, Slovenije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?