Čapljina

Bogatstvo folklora na pozornici među zidinama Mogorjela

Čapljina
Frano Matić
04.06.2012.
u 09:22

''Lijera diple nadigrala okupila je 11 hrvatskih kulturno-umjetničkih društava

Deseta smotra folklora HNŽ-a “Lijera diple nadigrala”, koju organiziraju HKUD-a “Seljačka sloga” Trebižat i “Zora” Struge-Gorica, okupila je jedanaest hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz Hercegovine i Republike Hrvatske. Predstavnike svih društava sudionika najprije je primio čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić, koji je bio i pokrovitelj smotre folklora, a onda su folklorna društva u mimohodu prošli gradskim ulicama od gradskog trga kralja Tomislava do kolodvorskog trga bana Josipa Jelačića.

Svečano otvaranje

Središnji dio programa priređen je na zidinama kasnoantičke vile Rustica na Mogorjelu gdje su se publici predstavili hrvatska kulturno-umjetnička društva “Seljačka sloga” Trebižat, “Luke” Višići, “Sv. Josip” Domanovići, “Zora” Struge-Gorica, “Sveti Ante” Dretelj, “Rodoč” Rodoč, “Naši korijeni” Bobanovo naselje, “Brotnjo” Čitluk, “Stolac” Stolac, “Hrvatska sloga” Rama, i “Žutošpas” Smokovljani - Visočani (Republika Hrvatska). Sve sudionike i publiku u ime predsjednice Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) Anke Raič pozdravio je njezin izaslanik Vedran Vidović (tajnik UHAKUD) i tako službeno i otvorio ovogodišnje izdanje “Lijera diple nadigrala” kojem je nazočilo i izaslanstvo općine Čapljina.

Narodni običaji

Uslijedio je dvosatni program u kojem je svoje pjevačko i igračko umijeće pokazivalo više od dvije stotine folkloraša i tako cijelo vrijeme publiku držalo na nogama. I ove godine sudionicima je poseban ugođaj bio nastup i druženje među zidinama Mogorjela koje tako na poseban način povezuje povijest ovog kraja i svo to bogatstvo hrvatske kulture i narodnih običaja. Iako ova smotra nema natjecateljski karakter, sve sudionike je pratilo i svoju završnu ocjenu je dalo posebno sudačko povjerenstvo koje svake godine pazi na sve detalje oko nastupa HKUD-a na ovoj manifestaciji u Čapljini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?