nelegalno bogaćenje

Bogaćenje na pobačajima godinama javna tajna

bolnica (1)
Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
20.10.2010.
u 10:00

Hrvatska u odnosu prema Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji ima najmanji broj legalnih prekida trudnoće na 1000 novorođenih.

Godinama se u javnosti, ali i među liječnicima nagađa ili u kuloarima govori o tome da neki ginekolozi žive – i to jako dobro – od pobačaja. Bila je to zapravo javna tajna, no napokon smo, prema svemu sudeći, dobili konkretan dokaz u imenima sedam ginekologa, koji su novac za obavljen pobačaj stavljali u džep, a u bolničku dokumentaciju upisivali kako je riječ o prekidu trudnoće iz medicinskih razloga pa bi tu zdravstvenu uslugu bolnica potom naplatila od HZZO-a.

>>Za prekide urednih a neželjenih trudnoća naplaćivali pacijenticama

Osim što je posrijedi nelegalno bogaćenje i korupcija, privedeni ginekolozi pridonijeli su i lažnoj slici o broju legalno induciranih pobačaja u Hrvatskoj.

Službena statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo evidentirala je za prošlu godinu 10.417 pobačaja među kojima je na zahtjev žene, dakle legalno induciranih, bilo 4450. Spontanih je bilo 1442, a prekida trudnoće iz medicinskih razloga čak 4525. Nakon drastična pada broja žena koje se odlučuju na prekid trudnoće, kada je od 1990. do negdje 2000. godine broj pobačaja sa 38.000 pao na 13.800 (legalno induciranih 7534), i u posljednjih devet godina, sve je manje prekida trudnoće. Tako se u posljednjih pet godina broj abortusa na zahtjev žene ustalio na oko četiri i pol tisuće. Sada je posve jasno da su u pravu bili svi koji su isticali da iza službene statistike ima i skrivenih podataka. Dio skrivenih podataka treba “zahvaliti” i ginekolozima koji u radno vrijeme imaju tzv. prigovor savjesti i abortuse ne obavljaju, ali za novac će ih učiniti u dežurstvu u bolnici ili u privatnoj praksi.

Zanimljivo je i to da Hrvatska u odnosu prema Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji ima najmanji broj legalnih prekida trudnoće na 1000 novorođenih.

Ministar zdravstva Darko Milinović privođenje liječnika komentirao je kako je i ova akcija s kojom je, kaže, bio upoznat, dokaz o nultoj stopi tolerancije korupcije u svim dijelovima društva. – To je još jedna poruka da oni koji se bave nečasnim radnjama ne mogu mirno spavati. Svi su nevini dok im se krivnja ne dokaže, ali ako se kolegama dokaže kazneno djelo, mjesto im više neće biti u zdravstvenom sustavu. Korupcija blati struku, a većina liječnika svoj posao obavlja časno – rekao je ministar Milinović.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo istaknuo je da Komora nastupa pošto sud donese pravomoćnu presudu, a liječnici koji su okrivljeni za kazneno djelo mogu ostati i bez licencije za rad.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije