UPOZORENJE

Blokada banaka ako vlasti ne pomognu

banka
Arhiva VL-a
18.11.2011.
u 11:27

U 50 općina BiH tisuće prevarenih jamaca. Bh. vlasti moraju ih pomoći

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Udruženje jamaca, u BiH postoji oko 200.000 prevarenih jamaca. Taj broj potvrđuje opravdanost postojanja Udruženja kako bi štitili interese jamaca.

-Obišli smo 50 općina BiH i razgovarali s tisućama prevarenih jamaca, osoba koje imaju značajne financijske probleme zato što su nekome željeli pomoći i ni krivi ni dužni našli se u problemu. Pokušavamo educirati i davati informacije ne samo koje su obveze nego i koja su prava jamaca kako bi stopirali prijevare i čvrsto stojimo iza svakog svojeg člana, kazao je nakon prve skupštine Udruženja jamaca održane u Šamcu predsjednik Jovica Cvetković. Na skupštini je od 20 članova sudjelovalo njih 17, a sve su odluke donijeli jednoglasno. Dogovoren je i način ustroja Udruženja pa će tako po cijelom prostoru BiH biti organiziran rad ureda Udruženja s minimalnom uplatom članarine od 1 KM mjesečno.

Prevareni jamci

Sudeći po strukturi članova Skupštine, očito prevareni jamci nemaju granica. Ima ih na svim područjima, od Sarajeva, Zenice, Tuzle. Bijeljine, Prijedora, Banje Luke, Viteza...

Problem nije mali jer radi se o životnoj temi o kojoj ovisi egzistencija cijele obitelji. Crne kronike svako malo donose i takve vijesti u kojima se među razlozima samoubojstava navode problemi kreditnih jamaca. Udruženje ima oko 20.000 članova, a u jednoglasno prihvaćenim dokumentima izdvajamo plan za sljedeću godinu gdje su predvidjeli da - ako državne institucije ne priđu kvalitetno rješavanju problema - bit će primorani, tvrde u Udruženju, poduzeti rigorozne i radikalne mjere.

Tražiti presliku ugovora

Udruženje za zaštitu jamaca BiH osnovano je u travnju prošle godine. Tražimo od mjerodavnih da stopiraju svim mehanizmima prinudne naplate i rješenja protiv jamaca. Ako to državna tijela ne naprave, jamci će biti prinuđeni, ustvrdio je Cvetković, primijeniti rigorozne mjere, među kojima navode i fizičku blokadu, prije svega banaka zbog, kako navode, zelenaške nakane. - Da bi se pokrenula istina o jamcima kao žrtvama, Udruga planira obraćanje državnom Parlamentu gdje bi tražili sredstva za formiranje tima odvjetnika koji bi pružali usluge građanima na prostoru cijele BiH, naveli su, među ostalim, u Udruženju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?