SPOR

Bivši pripadnici HVO-a tuže ministre

hvo
VL FOTO
17.06.2011.
u 16:06

Odluka Vrhovnog suda Federacije BiH nije bila dovoljna da ministarstvo ispravi svoju pogrešku

Odvjetnici 60-ak branitelja HVO-a kojima je Federalno ministarstvo branitelja i invalida rata prije dvije godine nezakonito ukinulo novčane naknade na temelju stečenog prava na osobnu invalidninu, ortopedski dodatak i dodatak za njegu, podići će privatne tužbe protiv ministara, voditelja ureda, koji su takvu odluku donijeli. Oštećeni branitelji HVO-a koji vode višemjesečnu pravno-administrativnu bitku protiv institucija vlasti, na svoj strani imaju sve pravne argumente, pa čak i odluku Vrhovnog suda Federacije BiH u kojoj stoji da su rješenja resornog ministarstva i njegovih pratećih službi bila nezakonita.

Odluka Vrhovnog suda

Kao što je Večernjak već pisao, Vrhovni sud Federacije BiH presudio je u korist više od 60 bivših pripadnika HVO-a kojima je Federalno ministarstvo branitelja i invalida rata obustavilo isplatu mjesečnih novčanih naknada na ime ratne invalidnine, ortopedskog dodatka i dodataka za njegu i pomoć. U svom obrazloženju ova najviša sudska instancija u Federaciji BiH ističe kako se pravo na osobnu invalidninu pravomoćnim rješenjem na temelju bilo kakvog akta tuženog ne može obustaviti, nego samo izmjenom ili ukidanjem postojećeg pravomoćnog riješenja o priznatom pravu, što se rješava u upravnom postupku. To znači da bi, prema Zakonu o upravnom postupku koji Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata krši, stranka trebala biti saslušana prije nego što se izvrši izmjena pravomoćnog riješenja o priznatom pravu na osobnu invalidninu morala.


Branitelji razočarani

Tuženi se treba najprije izjasniti o svim činjenicama i okolnostima koje su važne za donošenje rješenja o obustavi isplate novčane naknade. Prave formulacije ništa ne znače našim sugovornicima koji s ogorčenjem ističu da će ići do kraja, samo da im se nepravedno oduzete naknade vrate. Ovih dana spominje se podatak da je samo u Širokom Brijegu bez invalidnina ostalo više od 68 bivših pripadnika HVO-a na temelju revizijskih izvješća koja su rađena po nalogu Ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata Federacije Bosne i Hercegovine. Revizija se nastavlja i idućih mjeseci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?