NOVAC U KONGU

Bivši predsjednik federalne Vlade u aferi sa sumnjivim fondom

brankovic
VL FOTO
17.11.2011.
u 10:39

Dug Konga prema BiH nastao kako bi se izgradila elektromreža

Iako je nakon ostavke na mjesto premijera Federacije BiH tvrdio da će se posvetiti znanstvenoj karijeri, Nedžad Branković našao se, prema pisanju britanskih medija, u središtu međunarodnog skandala zbog trgovine tzv. lešinarskim fondovima. Kako piše britanski dnevnik The Guardian, međunarodne humanitarne organizacije zatražile su od Velike Britanije da pomogne u zatvaranju “pravnih rupa” koje omogućavaju financijerima poznatim kao “lešinarski fondovi” da koriste sud u Jerseyju za podnošenje zahtjeva za nekoliko stotina milijuna funti od najsiromašnijih zemalja svijeta.

“Lešinarski fond” funkcionira tako što legalno otkupljuje bezvrijedna dugovanja kada se neka od država nađe u središtu ratnog sukoba ili bude pogođena nekom od prirodnih katastrofa i zbog toga bankrotira. Kada se nastradala država financijski oporavi, “lešinarski fondovi” zarađuju na jeftino otkupljenim dugovanjima i po enormno visokim cijenama. Idućeg mjeseca na sudu u Jerseyju procesuirat će se jedan takav slučaj u kojem se spominje tvrtka Hemisfera na čijem je čelu “lešinarski financijer” Peter Grossman. On od države Kongo potražuje 100 mil. dolara na temelju dugovanja, čiji je iznos na početku bio samo 3,3 mil. dolara. Dug siromašne afričke države Kongo je, pišu britanske tiskovine, prema vladi jedne od bivših jugoslavenskih republika, i to za gradnju elektromreže.

Kasnijom istragom utvrđeno je da je prvotni dug bio od Konga prema BiH i time je bila namjeravana gradnja elektromreže i sumnja se da je na nelegalan način prodan Grossmanu. Policija FBiH tvrdi da je bivši premijer N. Branković, koji je prodao dugovanja, djelovao nelegalno jer to nije bio njegov osobni dug nego je pripadao državi. U ovu aferu umiješan je i general Izet Spahić. Glavni inspektor Financijske policije FBiH Zufer Dervišević smatra da je Branković djelovao nelegalno i podnesena je kaznena prijava, prenosi agencija Srna. S druge strane, Peter Grossman tvrdi ne radi ništa protuzakonito i da naplaćuje legalna dugovanja. Sudovi tvrde da je kupovina fondova u Kongu obavljena nekorektno.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
03:47 18.11.2011.

Grossman + Brankovic + Spahic + ostali lesinari.... Vidi, vidi! Kakav sastav! I zidov se s balijama udruzio u pljackasku druzinu i normalno je jer gdje je novac tu su judije + lijencine. Nastavite istragu i naci cete ih jos mnogo po Sarajevu i Banja Luci! Po tim gradovima se secu lesinari!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?