Čiji je spektakl?

Bitka za Neretvu - Bosanci tuže Bulajića, a on pita gdje je novac

Veljko Bulajić portal (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
10.03.2013.
u 14:46

Jadran film bi kao izvršni producent trebao istražiti gdje je završavao novac od prodaje filma televizijama koje su ga prikazivale svih ovih 20 godina, a koji je trebao pripasti producentima, kaže Bulajić

Netom nakon sudske odluke kako je Bitka na Neretvi hrvatski film, iz BIH stiže najava tužbe. 

- To je bosanskohercegovački film, snimljen u produkciji "Bosna filma" iz Sarajeva 1969. godine. Time je Filmski centar Sarajevo i vlasnik filma kao i producentskih prava, kao pravni nasljednik produkcija Sutjeska filma i Bosna filma, usprotivio se Adis Bakrač, direktor JP Filmski centar Sarajevo komentirajući hrvatsko svojatanje za Dnevni avaz

Bakrač najavljuje kako će Filmski centar Sarajevo podići tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma kao i nezakonite prodaje filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara".

- Ta prva su nesporna i pripadaju BiH. Kada su u pitanju prava autora, ona su regulirana Zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma. Filmski centar Sarajevo je u protekle dvije godine radio na restauraciji filma  tako da će gledatelji u BiH, ali i šire, moži vidjeti u HD formatu, pojasnio je. 

Sam Bulajić za Dnevni je avaz komentirao kako se film našao u međuprostoru potpuno međunarodno nezaštićen te da nitko nikome ne oduzima prava. 

- Ja sam se kao autor odlučio uz konzultaciju s pravnim službama i s Komisijom UNESCO-a da se ovo djelo tretira kao film hrvatske kinematografije, kazao je Bulajić pojašnjavajući da da je izvršni producent i organizator produkcije Jadran film te da je logično da bude praćen kao autorsko djelo ovog filmskog centra. Dodao je još i kako to ne znači da Bosna nije sudjelovala u stvaranju filmskog klasika. 

Nakon što su bosanski portali objavili priču, specijalno za Večernji list Veljko Bulajićje rekao:

- Mene kao autora prije svega zanima tko će od ubranih sredstava osigurati kvalitetne kopije filma, što je primarna obveza prikazivača prema gledateljima. Jadran film bi kao izvršni producent trebao istražiti gdje je završavao novac od prodaje filma televizijama koje su ga prikazivale svih ovih 20 godina, a koji je trebao pripasti producentima. Možda sam mojom inicijativom uznemirio neke od onih koji su trgovali filmom dok njegova prava nisu bila regulirana. Sada je situacija nova, jer je film autorski postao djelo hrvatske kinematografije, a takav će biti prikazivan i na značajnim filmskim manifestacijama u inozemstvu, što je dobilo apsolutnu podršku svih autora filma.

>>Bulajićeva 'Bitka na Neretvi' i službeno postala hrvatski film

>>Reakcije u Srbiji na vijest kako je 'Bitka na Neretvi' hrvatski film

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije