Skandalozno

Bio klinički 
mrtav, a oduzimaju 
mu prava

Liječnici
27.05.2013.
u 09:32

Sentić: Moje gelere iz srca, pluća i zakrpanih bubrega tretirali su kao da sam prehlađen

“Ovo me pogodilo i dotuklo skoro više nego svi oni geleri koji su nakon ranjavanja završili u mojim plućima, bubregu i milimetar od srca. U mojim je plućima još nekoliko gelera, bubreg mi je oštećen i na kraju mi smanjuju invalidnost na tih jadnih 40 posto, a to je kao da sam se prehladio negdje na brdu.

Ovo je tragedija što se radi onim pravim ratnim vojnim invalidima...”, s razlogom nam uzrujano ispovijest počinje neumski ratni vojni invalid Blažo Sentić kojem je nedavno na reviziji u Mostaru invalidnost s 80 posto smanjena na 40 posto, a što ga je šokiralo jer mu se sve to događa na 20. obljetnicu teškog stradavanja na bojištu kod Ravnog i sela Drijen na jugoistoku Hercegovine. Još uvijek ne blijede sjećanja na taj 2. travnja 1993. godine kada je Blažo teško ranjen od minobacačke granate koja je pala tri koraka od njega i pri čemu je desetak gelera prosto poderalo njegovo tijelo i ugrozilo mu vitalne organe. Uz pluća i bubrege jedan se geler zaustavio doslovce milimetar od njegova srca pa su liječnici u Metkoviću i Splitu bili u čudu kako je uopće uspio sve to preživjeti. Nakon Metkovića otpremljen je u splitsku bolnicu gdje je zbog svih teških ozljeda jedno vrijeme čak bio i klinički mrtav. Srećom, Blažo se izvukao i pretrpio težak šok te je uslijedio je dugačak oporavak. Tri gelera su mu još u plućima, a kao ratnu uspomenu pokazuje nam i jedan geler koji su mu izvukli iz pluća. “Na ranijoj reviziji sve je bilo uredno, a onda dolazi ova nedavna u Mostaru gdje su se prema meni ponašali krajnje cinički, a mogu reći čak i nacionalistički. Kao da su gledali neke tuđe nalaze i nekoga drugog pregledali i na kraju su mi smanjili na 40 posto. Pa kakav to moram biti da bi mi ostala invalidnost, moram li biti bez glave pa da bi to za njih bilo kao invalidnost”, ogorčeno nastavlja Sentić dok nam pokazuje gomilu ratne, liječničke i sudske dokumentacije koja govori o cijelom putu od njegova ranjavanja do liječenja i dijagnoza pa čak i sliku načinjenu nedugo nakon ranjavanja i oporavka te je i sada svukao košulju kako bi nam pokazao sve te ožiljke od gelera po tijelu. No, to mu opet na kraju nije pomoglo niti ga spasilo da mu na reviziji invalidnost spuste na 40 posto. Uz liječničku dokumentaciju Blažo nam pokazuje i gelere izvađene iz njegova tijela kao i ratni prsluk u kojem je ranjen, a koji je baš onako dobro “izbušen” od brojnih gelera koji su završili u njegovim leđima, ali i po cijelom tijelu. “Ovo je krajnje jadno i bijedno što nam se radi i vjerujte da ću ih goniti preko sudova i odvjetnika, ako treba sve do Haaškog suda. Neću prihvatiti da mene kao istinskog ratnog vojnog invalida tretiraju kao nekog lažnog invalida koji se tek prehladio u ratu pa je onda dobio tu lažnu mirovinu”, poručuje na kraju Blažo Sentić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?