PRIČA IZ KREŠEVA

Bijeg od stresa uz jelene

jeleni
Ana Popović
09.01.2011.
u 13:16

Ovime želimo pokazati svima kako i Kreševo ima što ponuditi ostatku svijeta...

Oni koji prvi put prolaze kroz selo Rakova Noga u Kreševu zasigurno će ostati zatečeni sljedećim prizorom: na jednom od obližnjih brežuljaka mirno šeću jeleni lopatari. Prebrojati ih je, kao i fotografirati, poprilično teško jer jeleni su plahe životinje koje preplaši i najmanji pokret ljudskog tijela.

Ipak, fotografirati smo ih uspjeli, a za nas su ih prebrojali vlasnici farme, obitelj Miličević. Ima ih kažu oko 30-ak, a uz svoje mezimce Jozefina, Zdravko i njegove četiri kćeri, ali i brojni prijatelji i poznanici opuštaju se nakon svakodnevnog stresa koji sa sobom život nosi, a naročito život privatnih poduzetnika, vlasnika tri obiteljske tvrtke s više od stotinu zaposlenih.

Kada su s razvojem vlastitog biznisa krenuli te otkud životinje u cijeloj priči, ispričala nam je Jozefina Miličević.

Obiteljski holding

Njezin suprug Zdravko privatni je poduzetnik od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća.

Prvi je u Kreševu uveo privatnu autobusnu liniju u tadašnjem privatnoj inicijativi nimalo naklonjenom socijalističkom sustavu. Nakon rata Miličevići uzimaju koncesiju nad kamenolomom Ribnjak koji ima jedan od najkvalitetnijih krečnjaka u Bosni i Hercegovini. Od krečnjaka s ovog kamenoloma napravili su europski brand fasade Milfas.

Ove godine Miličevići su otvorili i punionicu prirodne izvorske vode Nevra u kreševskom povratničkom mjestu Deževice.

Uz dvije navedene imaju i građevinsku tvrtku, a u sve tri tvrtke više od stotinu zaposlenih.

„To je jedan mali obiteljski holding u kojem radimo svi. Moj je suprug doduše prije dvije godine otišao u mirovinu, građevinski tvrtku prepustio je najstarijoj kćeri Milijani, a punionicu Nevra uskoro će preuzeti druga kći Vedrana koja uskoro završava ekonomiju u Beču. Zdravko sve nadzire, a ja vodim financije“, objasnila nam je Jozefina.

Ljubav koju svi članovi ove obitelji imaju prema životinjama posebna je priča. Njihovo je obiteljsko imanje odnedavno prilagođeno jelenima lopatarima. Oni su nakon ptičje gripe zamijenili pernate životinje o kojima se Jozefina brinula deset godina.

„Ja sam ovdje imala sve vrste pernatih životinja koje postoje u BiH, od male japanske kokoši do pauna. Nažalost, ptičja gripa učinila je svoje. Kako bismo iskoristili imanje i sačuvali šumu, Zdravko je nedavno došao na ideju da nabavimo jelene lopatare. U početku ih je bilo 12, a sad ih je oko 30“, kaže Jozefina Miličević koja svaki dana završava brinući se o životinjama iz malog, privatnog zoološkog vrta na svojemu imanju u Rakovoj Nozi.

Opuštanje uz životinje

„Mi se jednostavno opuštamo uz životinje. Nakon rata, kada je psihoza bila na vrhuncu, odlučila sam nabaviti životinje. Brinući se o njima, opuštam se“, kazala je Jozefina te dodala kako nemaju namjeru komercijalizirati farmu jelena. Sve što rade, napomenula je, rade za svoj gušt koji se platiti ne može nikakvim novcem.

U brizi za životinje Miličevići su otišli i korak dalje. Na svom imanju proizvode ekološki zdravu hranu kojom prehranjuju jelene.

„Proizvodimo autohtoni bijeli kukuruz koji meljemo na vodenici koju smo također napravili na imanju. Organizirali smo i komušanje kukuruza, davni običaj s ovih prostora koji polako nestaje te zasadili voće i vinograde koji bi iduće godine trebali dati prvi urod. Želimo mladima pokazati kako se nekad živjelo“, zaključila je Jozefina.

Njezina obitelj i ona proputovali su svijet.

Iz onoga što su vidjeli žele poručiti i da Kreševo ima što ponuditi.

„Moj je suprug pokrenuo međunarodni sajam minerala i fosila u Kreševu upravo s namjerom da pokažemo kako i mi u Kreševo imamo što ponuditi. Sajam se uspio održati zahvaljujući ljudima koji su ga prihvatili i rade na njegovoj organizaciji. No, razočarana sam institucijama vlasti koje nikad ne prepoznaju kvalitetnu ideju. Ne tražimo od njih nikakvu financijsku potporu nego priznanje da se nešto uradilo, nešto lijepo što na najbolji način predstavlja naš kraj. Takvog priznanja niti od jednog predstavnika vlasti nikad nismo dobili“, kaže Jozefina Miličević.

No, ne čekajući priznanje ni potporu, njezina obitelj i ona na proljeće kreću s novim planovima uređenja obiteljskog imanja. Pravit će još jedno jezero, poribiti ga pastrvom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?