UN i BIH

BiH ujedinjena mjesec dana, ali samo u UN-u

vijeceeurope
VL FOTO
09.12.2010.
u 09:24

Dogovora se zajednički nastup u UN-u kako se BiH pred tim tijelom ne bi izblamirala

Od 1. siječnja iduće godine BiH preuzima jednomjesečno predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a. Umjesto oduševljenja što će BiH barem mjesec dana voditi najveću globalnu instituciju, među bh. političarima vlada nervoza i neizvjesnost kako će cijela priča završiti.

Strah od mandata u UN-u

Grč se vidi i u izjavi aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koji se nada da neće biti nesuglasica između domaćih dužnosnika, koji su postali, barem kada je govornica UN-a u pitanju, dio političke tradicije. U Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova, kako tvrde, intenzivno se pripremaju za taj zadatak, ističući da ovaj put ne bi trebalo biti nesuglasica. U preuzimanju dužnosti predsjedatelja Vijeća sigurnosti UN-a na mjesec dana, kad će se raspravljati o stanju u Sudanu i sukobu između dviju Koreja, Radmanović vidi dobru priliku za, kako je kazao, poboljšanje ugleda BiH u vanjskoj politici, posebno ako se ima u vidu da se u tome do sada nije pokazivala u najboljem svjetlu.

Zajedničke platforme

Bez obzira na izražene antagonizme koji vladaju na bh. političkoj sceni, iz Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova stižu obećanja da se ozbiljno pripremaju za taj zadatak i da u ovom slučaju ne bi trebalo biti nesuglasica kakve su se događale u ranijim nastupima BiH. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je za EuroBlic da BiH zna kakvi je zadaci očekuju u siječnju te da će, osim redovitih zadataka kao zemlja predsjedateljica, imati obvezu u Vijeću sigurnosti izložiti posebnu temu. “Predsjedništvo BiH se jednoglasno opredijelilo da tema bude ‘Izgradnja institucija u funkciji mira’. Mislimo da tu imamo iskustva i što da kažemo i na tome već rade u MVP-u i Predsjedništvu”, kazao je Radmanović. Upozorio je na značenje mandata u UN-u, ali i na opasnost da, kako je kazao, “dvije godine radite kako treba i da dođe jedan od trojice članova Predsjedništva, ispriča svoju priču i sve uništi, a mi u BiH smo skloni tome”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?