Proizvodnja

BiH u svjetskoj proizvodnji sudjeluje sa svega 0,75%

Prerada
03.09.2013.
u 09:42

Glavni
izvozni aduti gospodarstva BiH su bazni metali i njihovi proizvodi

Bosanskohercegovačka ekonomija je slaba i u globalnim okvirima potpuno zanemariva, što znači da kada bi ovog trenutka prestali raditi svi proizvodni kapaciteti u našoj zemlji to se na globalnom tržištu bilo kojeg proizvoda ili sirovine ne bi ni primijetilo.

Izvozni aduti metali

S godišnjim izvozom od oko osam milijardi maraka BiH teško može predstavljati ozbiljnog igrača unutar regionalne zone slobodne trgovine CEFTA, a pogotovo ne u nekim širim okvirima. Ne postoji nijedna vrsta proizvoda iz BiH koja u ukupnoj svjetskoj proizvodnji sudjeluje u postotku većem od jedan posto. Glavni izvozni aduti BiH su bazni metali i njihovi proizvodi, potom rezervni dijelovi za automobilsku industriju, namještaj, električna energija i kemijski proizvodi. Ovi ključnu izvozni sektori BiH imaju udjele u globalnom izvozu od 0,15 do 0,75 posto. Zauzimaju od 30. Do 93. mjesta na svjetskom popisu izvoznih sektora. Od europskih zemalja manje razvijene lance vrijednosti imaju samo Srbija i Albanija. No, i oni bi nas mogli uskoro preteći imajući u vidu intenzivirane investicijske aktivnosti u tim zemljama. Prema statističkim podacima Međunarodnog trgovinskog centra BiH zauzima 30. mjesto prema veličini vrijednosti izvoza drveta obrađenog po dužini. U prošlog godini tržišni udio bh. izvoza ovog proizvoda na globalnom tržištu je pao na 0,48 posto. Najveći izvoz ovog proizvoda imale su Kanada i Rusija, a BiH je svoj izvoz uglavnom usmjerila u Srbiju, Hrvatsku i Njemačku.

Loše statistike

Isto 30. mjesto BiH zauzima i po vrijednosti izvoza sjedala u svijetu. Tržišni udio BiH u svjetskom tržištu sjedala iznosi 0,53 posto i smanjuje se u odnosu na ranije godine. Kada je riječ o izvozu namještaja, koji također važi za gospodarski adut BiH, ni tu se ne možemo pohvaliti značajnijom pozicijom na svjetskom tržištu. Prošle godine je izvoz namještaja iz BiH činio tek 0,16 posto svjetskog tržišta. Među 117 izvoznika sirovog aluminija BiH je 35. prema veličini vrijednosti izvoza. Prošle godine je BiH povećala svoj udio na svjetskom tržištu aluminija na 0,63 posto, ali je to još uvijek zanemarivo u odnosu na velike svjetske igrače kao što su Kanada i Rusija. Na 32. mjestu je BiH po izvozu obuće od kože. U postocima taj udio iznosi 0,32 posto. To je mnogo više od udjela na svjetskom tržištu naftnih ulja i ulja dobivenih od bitumenskih minerala, gdje BiH s 0,02 posto zauzima tek 93. mjesto. Mnogo je proizvodnih grana u kojima BiH ima još manji udio na svjetskom tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?