status luke ploče

BiH: Tražimo izuzeće od pravila EU Europska unija: To ne može proći

'14.02.2013.. Zagreb-Dolazak ministara na sjednicu Vlade RH,Vesna Pusic. Photo: Boris Scitar/VLM'
'Boris Scitar/Vecernji list'
15.02.2013.
u 08:13

BiH traži da na željezničkom koridoru ne vrijede sanitarna i druga pravila kako bi mogla uvoziti zabranjeno u Uniji

Ministrica Vesna Pusić, njezin kolega iz BiH Zlatko Lagumdžija i povjerenik EU Štefan Füle danas će u Bruxellesu razgovarati o luci Ploče, za koju BiH, da bi se mogla njome nesmetano koristiti i nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, traži od Europske komisije tzv. derogaciju, odnosno izuzeće od pravila Unije.

BiH traži da na željezničkom koridoru od granice do luke Ploče ne vrijede sanitarna i druga pravila EU kako bi mogla preko Ploča uvoziti i one proizvode koji su zabranjeni u EU (npr. proizvode koji sadrže GMO). Postoji cijeli niz proizvoda koje BiH uvozi ili izvozi iz trećih zemalja, a koji ne zadovoljavaju standarde EU pa ne samo da ne mogu biti uvezeni u Uniju nego ne mogu biti ni u tranzitu kroz Uniju, makar se radilo o tranzitu dugom nekoliko kilometara. Izvori u Bruxellesu neslužbeno su za Večernji list otkrili da BiH nema nikakve šanse da dobije izuzeća koja traži.

– Taj bosanski zahtjev ne može proći – rekao je jedan diplomat EU. BiH pokušava svrstati pitanje luke Ploče u isti koš s pitanjem neumskog koridora, no i za Hrvatsku i za Europsku komisiju to su dva odvojena pitanja. Način prolaska kroz Neum već je definiran pristupnim ugovorom s EU. Europska komisija o tome je Hrvatskoj odobrila derogaciju tako što je dopustila da se za robu na kojoj carinska plomba nije oštećena u prolasku kroz Neum smatra da nije ni napustila EU. BiH sada pokušava slične derogacije dobiti za sebe o pitanju luke Ploče, ali u Komisiji kažu da je to nemoguće učiniti onako kako BiH traži.

>>'RH je neprincipijelna, BiH treba imati poseban status u Pločama'

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?