BLAMAŽA

BiH ne može preuzeti upravljanje IPA projektima

spas euro
13.04.2012.
u 09:59

Usprkos velikoj pomoći i zalaganju EU, državne vlasti i entitetski IPA koordinatori nisu postigli dogovor o operativnim strukturama za prvu IPA komponentu

Blamaža države Bosne i Hercegovine u procesu euroatlantskih integracija se nastavlja. Osim što nisu u stanju ispuniti jedan od temeljnih uvjeta za nastavak približavanja EU, provesti sudsku presudu u predmetu “Sejdić i Finci“, državne i entitetske vlasti ne mogu se dogovoriti ni oko načina financijskog upravljanja odobrenim programima iz IPA fondova, kojima Unija podupire projekte u zemljama koje pretendiraju postati njezine članice.

Nisu ispunjeni uvjeti

BiH još uvijek nije ispunila uvjete Europske komisije da sama financijski upravlja  odobrenim programima iz IPA fondova. Jasno se to navodi i u službenoj informaciji Ministarstva financija i riznice BiH koja je upućena državnom Parlamentu. U tom dokumentu se, između ostalog, ističe da zbog nepostizanja unutarnje suglasnosti u BiH prijeti gubitak sredstava koja je EU namijenila za izgradnju decentraliziranog sustava upravljanja IPA sredstvima, pa će, sasvim izvjesno, i dalje IPA projekti biti pod strogim nadzorom Bruxellesa, iako to nije europska praksa. lzazov za svaku zemlju u procesu pristupanja EU je dobivanje akreditacije za “decentralizirano upravljanje” IPA sredstvima (DIS), što znači davanje ovlasti od Europske komisije domaćim institucijama za financijsko upravljanje IPA programima. Od zemlje kandidata očekuje se da ima sustav za decentralizirano upravljanje IPA sredstvima. IPA regulative precizno propisuju funkcije i strukture koje moraju biti ustrojene u sastavu i koje čine sustav za decentralizirano upravljanje.

Sklopljen sporazum

BiH je u travnju 2008. godine sklopila s Europskom komisijom Okvirni sporazum o pravilima suradnje po pitanju IPA-e koji je ratificiran u Parlamentu BiH, a kojim se obvezala da će ustrojiti sustav decentraliziranog upravljanja IPA programima. Međutim, do danas je malo toga urađeno. Usprkos velikoj pomoći i zalaganju EU, državne vlasti i entitetski IPA koordinatori nisu postigli dogovor o operativnim strukturama za prvu IPA komponentu. -Nepostizanje napretka o ovome pitanju dovedena je u pitanje provedba projekta tehničke pomoći DIS 2 iz IPA programa za 2008. godinu u iznosu od 1,5 milijuna eura, čiji (već jednom produljeni) rok ugovaranja istječe u travnju 2012. godine. Ova sredstva neophodna su za financiranje tehničke pomoći u izgradnji kapaciteta voditelja projekata u institucijama korisnicima IPA projekata u BIH, kao i kapaciteta unutarnje i vanjske revizije za IPA-u, upozorava Ministarstvo financija i riznice BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?