Digitalizacija

BiH na digitalno emitiranje prelazi u prosincu 2014.

digitalizacija
VL FOTO
12.05.2012.
u 12:56

Prelazak na digitalno emitiranje je i međunarodna obveza BiH, a digitalizacija signala još je jedna od neizvršenih obveza

Prema ranijem planu, Bosna i Hercegovina trebala je od početka ove godine biti pokrivena digitalnim signalom. Taj rok je odavno prošao, a sada je prelazak s analognog na digitalno emitiranje pomjeren za 1. prosinca 2014. godine.

Međunarodna obveza

Prelazak na digitalno emitiranje je i međunarodna obveza BiH, a digitalizacija signala je još je jedna od neizvršenih obveza BiH na putu k EU. Konačni rok za prelazak na digitalni signal u BiH je 17. lipanj 2015., a ako se to ne dogodi, građani BiH neće imati prigodu gledati programe europskih TV kuća poput Eurosonga i Europskog prvenstva u nogometu, a bit će nemoguća i razmjena s Euronewsom.

Helena Mandić, direktorica sektora za emitiranje RAK-a, podsjetila je da je ambiciozan rok za digitalizaciju u BiH bio kraj 2011. godine.

- U međuvremenu Vijeće ministara BiH formiralo je Stručno povjerenstvo koje je imalo zadaću da ažurira postojeći akcijski plan i odredi novi rok, što je i učinjeno. Novi rok za BiH je lipanj 2014., a rok koji je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije na svjetskoj razini je sredina 2015. Evidentna je spremnost relevantnih institucija da proces krene naprijed, što će neminovno uslijediti nakon usvajanja akcijskog plana od Vijeća ministara BiH - tvrdi Mandić.

Savjetnik Ministra prometa i veza BiH Mehmed Agović izjavio je da postoji apsolutna spremnost i dužnost Ministarstva prometa i veza BiH da proces digitalizacije izvede do kraja u planiranom roku.

Ponegdje i prije roka

- Strategijom je prelazak s analogne na digitalnu zemaljsku televiziju bio predviđen još prošle godine, a sada smo u prilici da redefiniramo taj rok i, sudeći prema svemu, taj plan će biti ispunjen. Vjerujem da, prema ovom planu, već od kraja jeseni na području Sarajeva, Mostara i Banje Luke možemo imati digitalni signal. Važno je naglasiti da to u veoma visokoj mjeri zavisi od javnih emitera koji trebaju svoju produkciju prilagoditi digitalnim normama, odnosno da digitaliziraju proizvodne pogone i da emitiraju digitalni program - izjavio je, između ostalog, Agović.
Cijeli projekat digitalizacije u projekciji vrijedi oko 37 milijuna konvertibilnih maraka, za kupovinu infrastrukturne opreme koja će biti vlasništvo države, ali se postavlja pitanje tko će raspolagati tom opremom jer ne postoji korporacija o čemu će se vlast i javni servisi pozabaviti u sljedećem razdoblju. Još krajem siječnja ove godine, sukladno s usvojenom strategijom, Vijeće DTT foruma je usvojilo Akcijski plan prelaska na digitalno emitiranje koji je proslijeđen Vijeću ministara na usvajanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?