APSURDNO

BiH na čelu Vijeća sigurnosti UN-a iako je pod protektoratom UN-a

vijeceeurope
VL FOTO
31.12.2010.
u 12:21

Valja reći da se u siječnju, izuzev oko pitanja Palestine, ne očekuju različita stajališta unutar Predsjedništva BiH

Siječanj će Bosni i Hercegovini u najmanju ruku ponuditi mogućnost da se u međunarodnoj zajednica predstavi kao država koja je u stanju artikulirati i šire svjetske interese. Naime, predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a će preuzeti BiH.

‘Izgradnja mira’

Kao prva tema za raspravu već je ponuđena ‘izgradnja mira i izgradnja institucija kao dio procesa izgradnje mira’. Ovu je temu za raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a utvrdilo Predsjedništvo BiH. Ova bosanskohercegovačka misija je najozbiljniji vanjskopolitički iskorak zemlje iako su brojni analitičari spremni ocijeniti kako država koja ima gomilu neriješenih unutarnjih pitanja, pa i jedan čudnovat status, jer se nalazi u poluprotektoratu, teško može ‘dijeliti’ lekcije iz očuvanja svjetskog mira. Istodobno vlast u BiH zasigurno zadugo neće biti uspostavljena ukoliko se ključni politički čimbenici ne prestanu poigravati s nacionalnim identitetima triju naroda i nastavljati s pokušajima međusobnih prijevara s ciljem izbacivanja iz vlasti. Valja reći da se u siječnju, izuzev oko pitanja Palestine, ne očekuju različita stajališta unutar Predsjedništva BiH, koje je praktično kreator vanjske politike zemlje. Na određeni način čudnovata je sama pozicija države u kojoj je praktično prvi čovjek na vlasti izaslanik Ujedinjenih naroda. To je u ovome slučaju Valentin Inzko o sudbini čijeg ureda upravo odlučuje ovo međunarodno tijelo. Vlasti BiH će na taj način biti u poziciji da, hipotetski kazano, odlučuju o sudbini OHR-a, a koji je pak određena vrste supervizije i poluprotektora u BiH.

Bez Predsjedništva

Iako je uloga Ujedinjenih naroda, pa i njihovog ključnog tijela Vijeća sigurnosti degradirano različitim unilateralnim potezima nekih od pet najvećih zemalja svijeta, valja reći da se s puno više pozornosti i poštovanja druge zemlje ophode kada su u poziciji da predsjedavaju Vijećem sigurnosti. Tako se članovima BiH Predsjedništva očito nije uklopilo u privatne planove biti u New Yorku kada se ipak ispisuje jedna važna stranica u povijesti ove zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?