Prikupljanje podatak

BiH kao prostor za novačenje vehabista iz cijele regije

Jašarević
04.05.2012.
u 10:52

Još od prije 1998. godine spominju se teroristički napadi radikalnih islamista, no vlasti u BiH o tome su šutjele

Sponzoriran izdašnim financijskim sredstvima iz inozemstva vehabijski pokret u ozračju teške ekonomske krize i nezaposlenosti svakim danom bilježi rast svojih pobornika. Policijske i obavještajne strukture u BiH posljednjih mjeseci registrirale su širenje zatvorenih vehabijskih zajednica u nekoliko općina. Poslije Gornje Maoče gdje vehabije pod palicom svog vođe Nusreta Imamovića kupuju napuštene kuće i imanja u okolici Kalesije, selu Ošve kod Maglaja, u selu Gračanica kod Živinica, selu Mečevići kod Maglaja, selu Bivolice kod Goražda, selu Kamenjača kod Donjeg Vakufa, te, kako stoji u informaciji, sarajevskoj općini Hadžići. Aktivni su na otvaranju svojih džemata, od Tuzle, Sarajeva, preko Bihaća, Bužima sve do Zenice, Gradačca, Mostara... Tek nakon što je napadnuta policijska postaja u Bugojnu i američko Veleposlanstvo u Sarajevu isplivala je informacija da su vehabijske zajednice u Bosni i Herecgovini postale mjesta u kojima se indoktriniraju njihovi članovi s prostora Balkana. Neće biti nimalo čudno ili neočekivano ako ispliva informacija da je netko od uhićenih ubojica petorice makedonskih mladića boravio u BiH ili je imao nekakve veze sa svojim bh. istomišljenicima.

Geneza vehabijskog obračuna sa sekularnim institucijama u BiH datira još od 1998. godine kad su počinjeni prvi napadi na policajce u srednjoj Bosni, gdje su vehabije za vrijeme rata organizirale respektabilnu zajednicu. U zoru, 31. srpnja 1998. godine i danas nepoznati atentator je postavio eksplozivnu napravu u kantu za otpatke u blizini gdje je bio parkiran automobil ubijenog policajca Ante Valjana. Kada je nakon završene noćne smjene Valjan oko 5 sati i 55 minuta napustio obližnju Policijsku upravu Travnik, aktivirana je eksplozivna naprava. Nekoliko dana prije, 12. lipnja 1998. godine ubijen je policajac povratnik Perica Bilić. Pod njegov automobil postavljena je eksplozivna naprava koju je aktivirao pokušavajući ga upaliti okretanjem ključa. Tek kada je prije manje od dvije godine napadnuta od terorista Policijska uprava Bugojno počelo se u policijskim krugovima nagađati oko mogućih napada na policajce u središnjoj Bosni.

Ključne riječi

Komentara 1

BU
Buranglez
21:03 04.05.2012.

pa za ovo zaslužuje ikakav komentar gade mi se

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?