EUROPSKI PUT

BiH još uvijek mora uskladiti oko deset tisuća propisa s EU

EU
Reuters/Pixsell
10.08.2010.
u 08:49

SSP koji je BiH potpisala s EU-om još uvijek je samo mrtvo slovo na papiru. Vlasti po ovom pitanju ništa nisu radile 2 godine

Hoće li Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH potpisala s EU-om prije dvije godine, ostati samo slovo na papiru? Odgovor na ovo pitanje teško je dati u ovom trenutku, s obzirom na činjenicu da su vlasti u BiH dosad ispunile samo minimum obveza koje su preuzele.

Proces zaustavljen

Također, brine činjenica da ni tehnički dio poslova nije urađen u protekle dvije godine. Naime, Bosna i Hercegovina mora što žurnije, ako se želi približiti Europskoj uniji, uskladiti oko deset tisuća propisa.

Između ostalog, mora uskladiti svoje zakonodavstvo s europskim standardima, a to znači da se mora raditi na usklađivanju spomenutog broja propisa. Prvenstveno je riječ o propisima iz oblasti sigurnosti, pravosuđa, ljudskih prava i sloboda, unutarnjoj organizaciji, ekonomiji, trgovini te efikasnom funkcioniranju državnih institucija. Posebno brine činjenica da Bosna i Hercegovina još uvijek nema jedinstven ekonomski prostor, iako je Europska komisija proteklih nekoliko godina vršila snažne pritiske na domaće političare kako bi se bar ovaj segment ekonomije koliko-toliko stavio u funkciju. S druge strane, osim ispunjavanja tehničkih uvjeta, potreban je politički dogovor, kojeg zasad nema.

Naime, bez ispunjenja preostalih ciljeva iz paketa poznatijeg kao “Pet plus dva” i transformacije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU-a, Bosna i Hercegovina ne može računati na podnošenje prijave za kandidatski status za Europsku uniju. Ovih dana je i službeni Bruxelles izgubio strpljenje zbog neodgovornosti Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Izdano upozorenje

Naime, izaslanstvo EU-a u BiH upozorilo je čelnike Doma naroda da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj krajem srpnja usvojio produženje mandata Miji Krešiću na mjestu v.d. direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, dok ne bude završena procedura vezana uz imenovanje direktora. Međutim, Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine o istom je trebao odlučiti dan kasnije, no sjednica je odgođena zbog nedostatka kvoruma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?