Zabrinuti za BiH

BiH je nerješiva enigma i najveći problem regije

Dubrovnik
14.10.2013.
u 09:19

Upućen poziv vladi i Parlamentu BiH da postignu dogovor o smislenoj ustavnoj reformi, koja bi osigurala punu provedbu Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”

Na zasjedanje Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, koja se održava u Dubrovniku, nije stigao nijedan američki zastupnik zbog krize s nedonošenjem proračuna u toj zemlji. A službene predstavnike Bosne i Hercegovine moglo se tek vidjeti jedino na prijamu koji je organizirao predsjednik Hrvatskog sabora, domaćih Josip Leko. No, nije nedostajalo rasprava i jasnih poruka kako je BiH najveći problem u regiji, a njezino članstvo u NATO-u, ali i Europskoj uniji postalo talac politike sukobljavanja koji su nastavljeni iz rata između domaćih političara. Stoga je u rezoluciji, usvojenoj na političkome odboru NATO-a, uz rješavanje pitanja vojne imovine jasno naglašeno i pitanje ustavne reforme ‘Sejdić - Finci’.

Poziv za dogovor

“Pozivamo vladu i Parlament BiH da postignu dogovor o smislenoj ustavnoj reformi koja bi osigurala punu provedbu Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić - Finci’”, jedan je od zaključaka u pitanju zapadnog Balkana. Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović je za Večernjak istaknula kako političari u BiH moraju pokazati odlučnost kako bi njihovim građanima bilo bolje. “Razumijem poteškoće koje postoje u BiH, ali rješavanje toga pitanja je jedno od onih koje bi iznimno pomogle BiH da se uđe u MAP. A možda više od toga bio bi model suradnje kako rješavati pitanja na državnoj razini. Stvar je sada političke volje i ambicija vlasti u BiH da svojim građanima omoguće da se pokrenu u pravcu EU i NATO-a jer je to najviše u korist samih građana”, rekla je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Više zastupnika na NATO-ovoj Parlamentarnoj skupštini koja se održava u Dubrovniku s velikom dozom zabrinutosti govorilo je o stanju u BiH i gotovo izgubljenom željom da se dalje pregovara s političarima u toj zemlji koji nisu spremni ni na osnovne kompromise.

“Bosni i Hercegovini treba pomoć u provedbi reformi”, rekao je veleposlanik pri NATO-u Željko Kuprešak dodavši kako održavanje statusa quo nije moguće. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je, nakon bilateralnog sastanka održanog na marginama ovoga skupa s predsjedateljem PS NATO-a Hughom Bayleyom, kako procesi koji se događaju u BiH u pogledu integracija u NATO nisu ohrabrujući. Predsjedatelj Bayley je u odgovoru na upit Večernjaka rekao kako ipak ‘ima nade za BiH, unatoč problemima s kojima se ova zemlja suočava”. “Vjerujem da ima nade. Nesuglasje postoji, no smatram da ćete u srednjoročnom roku dosegnuti članstvo u NATO-u”, rekao je ovaj britanski parlamenarac. Po njegovim riječima izaslanstvo PS NATO-a je tijekom posjeta BiH steklo dojam kako postoji potpora šire zajednice za članstvo u NATO-u.

Promijeniti stanje

“Čini se da perspektiva članstva u NATO-u ima potporu šire političke i društvene zajednice. Iskreno, vjerujem da ćete vi uskoro stići hrvatsku na tome putu”, dodao je predsjedatelj PS NATO-a. Govoreći na odboru za politička pitanja, hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić također je pozvala na dogovor unutar BiH, ali i snažniji angažman zemalja članica kako bi se BiH pomoglo da napravi iskorak prema NATO-u, a onda i Europskoj uniji što se često vidi kao dva identična procesa. “Stanje u BiH je zamrznuto, a njezin status je suspendiran u MAP-u izvjesno vrijeme. Tu je definitivno velika odgovornost na političarima u BiH da se to promijeni”, rekla je Pusić govoreći na odboru za politička pitanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku koji danas završava s radom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?