Građani bez proljeća

BiH će se već danas “pržiti” na visokih 30 stupnjeva

Makarska
26.04.2013.
u 09:19

Nesagledive štete - klimatolozi su upozorili kako je već primjetna suša

Sudeći prema temperaturama zraka koje posljednjih dana konstantno rastu, rekli bi kako nas je proljeće zaobišlo. Naime, prema najavama meteorologa, već danas one će dosegnuti ljetne vrijednosti, visokih 30 Celzijevih stupnjeva. Prema riječima Željka Majstorovića, klimatologa FHMZ-a, temperature su iznad prosjeka, ali do sada nije bilo ekstrema, niti su oboreni rekordi. Podsjetimo, prošle godine je u Zenici 28. travnja bilo izmjeren 33,1 Celzijev stupanj te je taj grad bio apsolutni rekorder u travnju. -Ovakvo vrijeme će se zadržati do praznika, s tim da i oni mogu proći u znaku vrlo lijepog vremena, kazao je Majstorović dodavši kako će samo u subotu doći do kratkotrajnog osvježenja. Kazao je i kako će sigurno na jugu zemlje, primjerice u Mostaru biti dostignuto visokih 30 stupnjeva, ako ne i više.

- Jedino što je primjetno da je u ovom mjesecu već prisutna suša, kazao je Majstorović dodavši kako su veće oborine bile 31. ožujka, a kako je do sada palo manje od 1/3 sume oborina koje obuhvaćaju prosjek za ovaj mjesec. To sigurno teško pada poljoprivrednicima, jer je zbog velikih poplava kasnila cijela proljetna sjetva te će vremenske nepogode prouzročiti velike neprilike. Vrijeme utječe i na zdravlje ljudi. Vrućine i oscilacije temperatura štete kroničnim bolesnicima, a u ovo “proljetno” doba najviše pate i alergičari. Naime, prema najavama stručnjaka, ovogodišnja peludna sezona bi u BiH i okruženju mogla bi biti najjača u posljednjih 50 godina. “Hladni ožujak je odgodio početak sezone peludi za oko mjesec dana, tako da se jak val peludi očekuje od kraja svibnja. Zato upozoravamo ljude da se pripreme za napad kijavice i svrab očiju”, naveli su stručnjaci. Kažu i kako smo iz zime ušli u ljeto pa je priroda doslovno eksplodirala i sad dolazi do cvjetanja te se ljudi već uveliko žale liječnicima na alergije. Meteorolozi nam i dalje najavljuju lijepo vrijeme s temperaturama koje će danas dosegnuti čak 30 stupnjeva. Prvog dana vikenda se očekuje malo do umjereno oblačno vrijeme, s tim da se u Bosni očekuju mjestimice i pljuskovi. Temperature će biti od 17 do 27 stupnjeva. U nedjelju će, pak, biti umjereno oblačno, ali s više sunčanih razdoblja, tako da će doći do porasta temperature od 20 do 28 stupnjeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?