Naslovnica

BiH će se raspasti ako ne bude Hrvata u njoj

Za promjenu partnera HDZ je opredijelio ulazak u federalnu vlast što obećava SDP, dok pak Tihić to ne jamči, kao niti jednakopravnost Hrvata
31. listopada 2012. u 09:10 2 komentara 1 prikaza
Dragan Čović

Lideri HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Sulejman Tihić prvi put sučelili su se nakon isključenja SDA iz vlasti u televizijskoj emisiji, te se prvi put rasvijetlilo da je razlog pucanja dugogodišnjeg savezništva različito gledanje na rješavanje problema Hrvata, od ustavnih promjena do jamstava za ulazak u vlast u Federaciji BiH.

Hrvati su ključ

Pri tome su obojica dužnosnika najavila nastavak pokušaja da dođe do promjene vlasti, odnosno provedbi blokada da se to ne dogodi. Čović je, pak, u emisiji poručio da će se Bosna i Hercegovina raspasti ako se pokuša napraviti država u kojoj ne bi bilo Hrvata, ocjenjujući rješavanje hrvatskog pitanja ključnim preduvjetom za stabilizaciju stanja i rješavanja trenutačne krize.

“Ključ rješenja za BiH je pitanje pozicije Hrvata u BiH, što se ne želi prihvatiti kao realnost. Sve drugo je podvala Hrvatima i igranje na kartu da ćemo iseliti i da nas neće biti za pedeset godina. Ako netko misli da će BiH biti bez Hrvata, ja poručujem da će se takva BiH raspasti”, rekao je Čović. I Tihić se složio da su Hrvati ‘najmanje ravnopravni u BiH’ dodavši da se protivi nametanju rješenja. 
“Ja sam protiv toga da Bošnjaci biraju hrvatskog predstavnika”, rekao je Tihić. Pri tome je zamjerio Čoviću što je njegova stranka glasovala za isključivanje SDA iz Vijeća ministara, iako je ta stranka na posljednjim općinskim izborima potvrdila najveći bošnjački legitimitet. 
“HDZ se ponio prema SDA onako kako se SDP ponio prema HDZ-u kada ih je izbacio iz vlasti u Federaciji BiH”, istaknuo je Tihić. Po njegovim riječima, HDZ sada sa SDP-om pokušava dogovoriti novu vlast, što smatra nekonzistentnom politikom vodeće hrvatske stranke.

Novi sastanci


Spočitao je Čoviću da ide u vlast sa SDP-om koji je u dva navrata birao hrvatskog člana BiH Predsjedništva bošnjačkim glasovima. Tihić, kao i Čović, ocijenio je kako je vlast u FBiH paralizirana zbog poremećenih odnosa SDP-a i SDA koji se međusobno nastoje isključiti iz vlasti. Tihić je istaknuo kako najveću odgovornost za takvo stanje snosi SDP koji je pokrenuo inicijativu za isključenje SDA iz vlasti, dok je Čović rekao kako je pri uspostavi sadašnje vlasti u FBiH bez Hrvata što je omogućila međunarodna uprava u BiH upozorio sve međunarodne dužnosnike da će to dovesti do teške krize. U gotovo identičnoj krizi nalazi se i državna vlast, a što će se kroz niz sastanaka pokušati riješiti najvažnije političke stranke u zemlji u bilatarelanim susretima sljedećih dana, što bi trebalo biti prigoda za okupljanje nove šestorke ili sedmorke vladajućih stranaka. Prvi u nizu značajnijih je susret SDP-a i SNSD-a.

  • Schlosser:

    BiH ce se raspasti bez Hrvata? kaze Dragan Covic.BiH se za vrijeme rata raspala na dva dijela a za to je kriva medjunarodna zajednica.U nekoj sljedecoj fazi moze nestati tj.nece uopce postojati a na koji nacin ce nestati tek ce ... prikaži još! mo vidjeti.U danasnje vrijeme na zivotu je odrzava EU i SAD a ako oni dignu ruke od nje nestat ce jer nije sposobna opstati kao samostalna drzava bez strane pomoci.

  • Jurica1050:

    Bas se prava faca zauzela da trabunja o pravima Hrvata . Njemu najbolje odgovara da sa svojim idolom Traktoristom iz Laktasa brine o svojima u Genocidnom entitetu . Vojvoda Covic nestrpljivo ceka godisnjicu vec pomenutog entiteta kako bi radost podjelio ... prikaži još!o sa svojim istomisljenicima u BL .