NOVI SUKOB

Biber: Vlada FBiH nije ispunila sve obveze prema radnicima

prosvjed
VL FOTO
04.11.2011.
u 10:41

Jača nezadovoljstvo sindikalnih predstavnika rezultatima rada platformaške vlasti. Sve je više naznaka da bi Vlada uskoro mogla ostati bez potpore

Šest mjeseci od potpisivanja protokola o suradnji između Vlade Federacije BiH i Saveza samostalnog sindikata BiH jača nezadovoljstvo sindikalnih predstavnika rezultatima rada platformaške vlasti. Sve je više naznaka da bi Vlada Federacije BiH uskoro mogla ostati bez sindikalne potpore. Da je takav epilog itekako moguć potvrdio nam je bivši predsjednik, a danas savjetnik u Savezu samostalnih sindikata BiH Edhem Biber.

Samo kozmetičke izmjene

- Mi u sindikatu imamo stalne razgovore s Vladom Federacije i vidjet ćemo kako će to dalje ići. Činjenica je da jedan značajan dio obveza koje je aktualna vlast preuzela prema radnicima nisu ispunjene. Moraju se iznaći mjere da se pomogne realnom sektoru, odnosno proizvodnji, što bi bio podstrek za izlazak iz krize. Ako ne bude toga, ako se sve svede na nekakve kozmetičke promjene koje neće ići suštinski u reforme, neće biti ni uspjeha, ističe Biber. Podsjeća da je Sindikat aktualnoj federalnoj vlasti ostavio određeno vrijeme kako bi se vidjeli efekti njihovog rada. - Sada je vrijeme za analize, kako bi vidjeli što je urađeno. Vrijeme je i da se sindikat energičnije uključi i traži ispunjavanje preuzetih obveza. Naš najveći problem je nezaposlenost, a činjenica je da se svakodnevno suočavamo s trendom pada zaposlenosti i neophodno je da se uspostave mjere kako bi se taj trend zaustavio, a kasnije i povećala zaposlenost. Bez toga i porasta proračunskih i drugih prihoda, nikakva dugoročna politika nema šansu za uspjeh.

Sindikati na udaru kritika

Vjerujem da je aktualna vlast svjesna toga i očekujem da počnu usvajati mjere koje će pomoći radnicima u Federaciji BiH, kaže Biber. Ono što u Sindikatu zamjeraju platformaškoj vlasti su i najave poskupljenja energenata i komunalnih usluga. - Morala su se tražiti alternativna rješenja kako bi se popravilo stanje u javnim poduzećima, a ne odmah posezati za poskupljenjima usluga. Ne treba svu krivnju svaljivati na komunalna poduzeća, jer ona objektivno nisu kriva. Vlast je ta koja treba osmisliti politiku i iznaći mjere kojima će se spriječiti eskalacija krize, upozorava Biber. Zbog potpisivanja protokola o suradnji s platformaškom vladom Savez samostalnih sindikata BiH se našao na udaru kritike i svojih ogranaka, koji smatraju da se sindikat previše približio vlasti. Nekoliko sindikalnih organizacija s većinski hrvatskih područja istupilo je iz krovnog saveza, dok je Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH ustvrdio da potpisivanje protokola podsjeća na staljinistički sustav. Prije nekoliko dana je ostavku na članstvo u Predsjedništvu Saveza samostalnih sindikata podnijela predsjednica Sindikata radnika trgovine Mersiha Beširović.

Ključne riječi

Komentara 1

TU
Tuce
09:47 05.11.2011.

A koja je vlada do sada ispunila predizborna obecanja,HDZ-e dvadeset godina obecaje ali samo prazna obecanja...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?