Intervju Marijo Peji

BHRT mora voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti

pajic
VL FOTO
01.08.2010.
u 09:23

Kandidat za hrvatskoga člana Upravnog odbora Javnoga RTV servisa BiH i trenutačno član Programskoga vijeća BHRT-a, sociolog, govori i o kanalu na hrvatskome jeziku...

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine ogromnom većinom glasova imenovao je sociologa iz Sarajeva Marija Pejića za novog hrvatskog člana Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine.

Međutim, da bi u rujnu stupio na dužnost, njegovo imenovanje mora još potvrditi i Dom naroda. Pejić je trenutačno član Programskog vijeća BHRT-a, a široj javnosti poznat je kao novinar te autor i producent nekoliko festivalskih manifestacija.

Objavio je i nekoliko socioloških knjiga i studija. - Ovim putem zahvaljujem se svim zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su mi ukazali povjerenje za obnašanje dužnosti člana Upravnog odbora BHRT-a iz reda hrvatskog naroda te se nadam da će i izaslanici u Domu naroda potvrditi njihovu odluku.

Što smatrate prioritetnim zadatkom Upravnog odbora u predstojećem razdoblju?

Osobno smatram da je prioritetni zadatak u predstojećem razdoblju nastaviti s radom na uspostavljanju suradnje s ostalim javnim RTV servisima i nadležnim institucijama kako bi što prije započeo proces digitalizacije na razini BiH, sukladno planu projekta digitalizacije u BiH i dokumentima Europske unije. S obzirom na to da je rok za digitalizaciju 2011. godina, naša zemlja već sada kasni s realizacijom projekta.

Kako gledate na proces uspostave zasebnog kanala na hrvatskom jeziku u okviru Javnog RTV servisa?

Pokretanje novih kanala je političko pitanje. To je prvenstveno stvar političke odluke i zakonskog okvira u oblasti javnog emitiranja.

Može li uz postojeću strukturu BHRT biti prihvatljivija za gledatelje i slušatelje na većinskim hrvatskim područjima i kako?

BHRT može i mora biti prihvatljiva za sve građane Bosne i Hercegovine, pa i za bosanskohercegovačke Hrvate.

Kao javni servis mora biti u službi svih građana. Naravno, neophodno je signalom BHRT-a pokriti cijeli teritorij BiH, tako da se program tog javnog servisa može pratiti i na područjima s većinskim hrvatskim stanovništvom. Iz perspektive producenta i novinara, smatram da se BHRT u sljedećem razdoblju proizvodnjom kvalitetnog programa i jačanjem kadrovske strukture mora još više približiti svim građanima BiH, provodeći relevantne ustavne odrednice u vezi s jednakim pravima konstitutivnih naroda i ostalih u BiH. Bitno je da su programski sadržaji prilagođeni potrebama svih građana BiH, pa tako i potrebama hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda. U tom kontekstu, sukladno mogućnostima, trebat će producirati još više programskih sadržaja koji prezentiraju i njeguju kulturu, tradiciju, jezik, znanost, umjetnost i običaje Hrvata u BiH, pritom vodeći računa o ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti. Također treba pokušati osigurati ekskluzivna prava za pokrivanje najvažnijih kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija koje se održavaju na području BiH s većinskim hrvatskim stanovništvom, te uspostaviti još bolju suradnju s hrvatskim kulturnim društvima i organizacijama u okviru nevladinog sektora.

Upravljačka struktura

BHRT već godinama ne uspijeva uspostaviti financijsku samoodrživost. Što bi trebalo uraditi na tom planu?

Imajući u vidu da sam član Programskog vijeća BHRT-a, upoznat sam s većinom problema koji su u proteklom razdoblju negativno utjecali i na financijsko poslovanje BHRT-a, kao što je problem naplate RTV pristojbe i raspodjele prihoda od RTV pristojbe, dugovi za satelitski program BHRT-a te dvogodišnja sporenja na sudu s bivšim generalnim direktorom. Neophodno je riješiti te probleme da bi BHRT mogao nesmetano funkcionirati. Da bi se povećao broj oglašivača u programu, sukladno Zakonu o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH, neophodno je riješiti problem pokrivenosti cijelog teritorija naše domovine signalom BHRT-a. Kroz medijsku kampanju BHRT svojim pretplatnicima mora ukazati na nužnost plaćanja RTV takse u svrhu uspješnog djelovanja BHRT-a. Očekuje se da konačno zaživi i korporacija kao zajednička upravljačka struktura između javnih RTV servisa.

Rješavanje problema Do sada smo bili svjedoci čestih sukoba na relaciji BHRT - RTVFBiH. Mogu li se tu stvari popraviti?

Smatram da se odnosi mogu popraviti i problemi postupno rješavati. Bitno je da postoji dobra volja na obje strane te da se unaprijedi kultura javnog dijaloga. Korektni odnosi između BHRT-a i FTV-a, kao i rješavanje postojećih problema bitna su pretpostavka uspješnog funkcioniranja Javnog radiotelevizijskog sustava BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?