Izvješće SIP-a

Bh. političari nisu dužni prijavljivati darove

Novac
20.05.2012.
u 17:48

Izborno povjerenstvo traži izmjene zakona i uvođenje sankcija

Središnje izborno povjerenstvo BiH u svom najnovijem izvješću o provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH kojeg će ovog tjedna analizirati Zajednička povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku državnog Parlamenta, traži da se zakonski sankcioniraju dužnosnici i njihovi savjetnici koji ne dostavljaju izvješća o dobivenim darovima.

Traže se sankcije

“Naime” objašnjavaju, Izbornom povjerenstvu Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH definirano je da su “institucije dužne informaciju o predanim darovima dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u roku od 15 dana od dana sačinjavanja informacije”. Ovo rješenje, smatraju i SIP-u nije dobro jer na ovaj način može proći i po nekoliko godina prije nego što institucije sastave informaciju o primljenim darovima i dostave je SIP-u BiH, a zakonom nije predviđena sankcija za neizvršavanje ove obveze. U Izbornom povjerenstvu pozivaju se na mišljenje Venecijanske komisije, od 4.lipnja 2010. godine, u kojem navode kako bi moglo biti korisno da se naznači dopuštena učestalost darova koji se mogu primati, što bi dalo dodatnu zaštitu po pitanju podmićivanja ili drugih oblika koristi. No, uočeno je da institucije ne dostavljaju Središnjem izbornom povjerenstvu informacije o darovima koje su primili izabrani predstavnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici. Zbog svega, Središnje izborno povjerenstvo BiH traži da se donesu zakonske odredbe koje se odnose na dar u kojima treba precizirati, a definiciju svesti samo na one darove koji zaista mogu predstavljati koruptivne aktivnosti.

Suradnja suda nezavidna

Definirati obvezu institucija da Središnjem izbornom povjerenstvu BiH dostavljaju polugodišnja izvješća o primljenim darovima i uvesti sankciju za njihova nedostavljanja. Potrebno je jasnije definirati obvezu institucija vlasti, sudova, kao i drugih pravnih i fizičkih osoba na svim razinama u BiH da surađuju sa SIP-om Bosne i Hercegovine. Osim izvješća o darovima, pojedini izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih dužnosti i savjetnici, također izbjegavaju Središnjem izbornom povjerenstvu dostaviti popunjene obrasce osobnih podataka, na temelju kojih bi ova državna institucija formirala bazu podataka i obavljala provjere, a Zakonom o sukobu interesa nije predviđena sankcija za takve izabrane dužnosnike, napominje SIP u svom izvješću. Kad su u pitanju darovi, ona se ogleda kroz različite segmente koruptivne aktivnosti.

Dobivanja novčanih naknada za odrađeni posao, stanova ili poslovnih prostora, dionica u privatnim poduzećima koje su oni pomogli u dobivanju javnih natječaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?