Posjet

Bh. političari moraju naći zajednički jezik

Sastanak
31.10.2012.
u 09:00

Sva odgovornost za trenutni zastoj isključivo je na bh. političarima

Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton i Chaterine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnost, u okviru balkanske turneje, u Sarajevu su u zgradi Veleposlanstva SAD-a tijekom dana razgovarale s Peterom Sorensenom, šefom Izaslanstva EU-a u BiH, i Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom. Razgovarale su i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Na početku susreta predsjedatelj Bevanda je izrazio sućut i zabrinutost zbog uragana koji je odnio ljudske živote i stvorio ogromne materijalne štete. On je upoznao gospođu Clinton s trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i o ispunjavanju uvjeta iz Mape puta koja je dogovorena na susretu u Bruxellesu. Istaknuo je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na ukupnom angažmanu u BiH i izrazio interes za nastavak američke podrške u izgradnji demokratske Bosne i Hercegovine, integrirane u euroatlantske institucije.

Podrška Bevandi

Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton su dale punu potporu Vjekoslavu Bevandi za sve aktivnosti koje kao predsjedatelj Vijeća ministara BiH čini na stabiliziranju stanja u državi i istaknule da će SAD i u idućem razdoblju biti čvrsto uz BiH na putu prema Europskoj uniji, ali i naglasile da su Bosni i Hercegovini potrebne pozitivne promjene i da bh. politički lideri i građani Bosne i Hercegovine sami moraju uložiti dodatne napore kako bi dogovorene obveze bile i ispunjene. “Naše države imaju izuzetno dobru suradnju i na bilateralnom i na multilateralnom planu i s time smo posebno zadovoljni. Najvažniji cilj Vijeća ministara BiH i svih institucija u BiH je izvršenje obveza prema Akcijskom planu za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji i NATO savezu . S tim u vezi, suradnja koju imamo sa SAD-om je od strateške važnosti i vaša intenzivna podrška nam je izuzetno značajna”, rekao je tijekom susreta predsjedatelj Vjekoslav Bevanda. Nakon tih razgovora slijedili su razgovori s članovima Predsjedništva BiH. Premda većina analitičara posjet dviju dama tumači kao potporu bh. vlastima na putu prema EU, one su ipak poslale jasnu poruku prvenstveno domaćim političarima zbog kojih BiH sve više zaostaje za ostatkom regije na europskom putu. Sjedinjene Američke Države i Europska unija su partneri od neprocjenjivog značaja za građane Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da nadiđu prepreke na putu k potpunom poslijeratnom oporavk - riječi su američke državne tajnice Hillary Clinton nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH. - Mi ostajemo na putu demokratske prosperitetne i multietničke BiH. SAD i EU žele mirnu i stabilnu BiH kao budu članicu EU-a i NATO-a - kazala je američka državna tajnica. Prema njezinim riječima, mladi ljudi u ovoj zemlji to zaslužuju i svakako zaslužuju bolji život. Stoga apeliram na domaće političare da što brže nađu zajednički jezik kako bi BiH krenula naprijed - kazala je H. Clinton te dodala kako postoje razlike po pitanju stranačkih odnosa u BiH, koji su kočnica na putu BiH prema EU i euroatlantskim integracijama. U tom kontekstu ona je naglasila važnost postizanja kompromisa. Kompromis je potrebno što brže postići kako bi se krenulo naprijed - kazala je Hillary Clinton dodavši kako je nepojmljivo da se 17 godina nakon rata bh. lideri i dalje služe nacionalističkom retorikom i retorikom koja zagovara dezintegraciju BiH.

Političari kočničari

Američka državna tajnica još je kazala kako je ponosna na dobre odnose SAD-a i BiH. Ne smijemo negirati ono što se događalo tijekom rata u BiH - kazala je Clintonova. Da su ovoga puta stajališta SAD-a i EU-a identična prema BiH moglo se razumjeti tijekom obraćanja Chaterine Ashton, visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnost. Prema njezinim riječima, nema sumnje među 27 članica EU-a da je budućnost BiH u EU. To je realna perspektiva BiH - kazala je Ashtonova naglasivši ako uski stranački interesi budu u prvom planu, BiH će zaostajati na svom putu za EU. Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnost ponovila je da EU želi demokratsku stabilnu i multietničku BiH, perspektivnu zemlju u kojoj će se poštivati vladavina prava, jačati ekonomija. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je na potpori SAD-a i EU-a koje daju BiH u njezinim integracijama. Trenutačni zastoj mora biti prevladan. Prelazak BiH iz daytonske u bruxellesku trebao biti pažljiv proces - kazao je Izetbegović. Na kraju kazao je da SAD i EU žele BiH samo kao jedinstvenu zemlju.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
16:39 31.10.2012.

Sva odgovornost za politicki ne-napredak u bih je na neravnopravnosti naroda i nacija u bih, na razlikama u civilnim slobodama, na diskriminaciji prema nekim narodnostima, na majorizaciji i kad se to sve rijesi - raspad je neminovan.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?