Otkirvamo

Bh. institucije zabrinute zbog velikih ovlasti privatnih detektiva

Detekivi
16.08.2012.
u 09:09

Detektivi mogu provoditi mjere zaštite poslovnih tajni, osobnih podataka...

Najviši policijski dužnosnici u državi i Federaciji BiH upozoreni su da bi se usvajanjem predloženog zakona o privatnim detektivima u FBiH, koji se već dvije godine nalazi u parlamentarnoj proceduri, mogle dati prevelike ovlasti budućim detektivima, doznaje Večernjak. Vlada FBiH je formalno podržala nacrt spomenutog zakona, iako je on pripreman za vrijeme prošle Vlade. Trenutačno je bavljenje detektivskim poslom u FBiH nelegalno pa ne čudi što aktualna vlast želi donijeti ovaj zakon. Međutim, neke od predviđenih odredbi mogu predstavljati problem za sigurnosno-policijski sustav.

Zakonska odredba

Zanimljiva je zakonska odredba po kojoj osoba koja ima odobrenje za obavljanje detektivskih poslova izdana od države članice EU-a ili druge države može u Federaciji obavljati detektivske poslove. Državljani BiH će za obavljanje detektivske djelatnosti morati imati najmanje višu školsku spremu, položen stručni ispit za privatnog detektiva, kao i dokaz da protiv njega nije podignuta optužnica, da nije osuđivan za teža kaznena djela. Detektivski poslovi kojima će se privatni detektivi u FBiH moći baviti obuhvaćaju aktivnosti na prikupljanju podataka o osobama koje su nestale ili su sakrivene, dužnike, autore ili pošiljatelje anonimnih pisama ili osobe koje šire klevete i uvrede. Također će moći prikupljati podatke o osobama koje iznose podatke iz privatnog ili poslovnog života koji mogu naštetiti nečijem ugledu, kao i na osobe koje su naručitelju usluga prouzročile štetu. Smjet će prikupljati i podatke vezano za predmete koji su nestali, izgubljeni ili ukradeni. Posebno je zanimljivo što će moći prikupljati dokazne materijale koji se mogu koristiti pred sudovima i drugim državnim tijelima. Privatni detektivi će moći prikupljati i podatke o uspješnosti pojedinaca u poduzećima i državnoj upravi i poslovnosti poduzeća u cjelini, radnoj disciplini zaposlenika, kao i o radnim osobinama i stručnoj sposobnosti kandidata za određene poslove. Prilično problematičnom čini se odredba po kojoj privatni detektivi mogu planirati i provoditi mjere zaštite poslovnih tajni, informatičkih sustava, ekonomskih i osobnih podataka i informacija sukladno ugovoru s naručiteljem detektivskih usluga. Privatnom detektivu je zabranjeno obavljati poslove koji su u nadležnosti policije, sigurnosnih službi ili sudskih i tužiteljskih tijela. Također je dužan odbiti posao ako je u istoj stvari radio kao zaposlenik policijskih i sigurnosnih institucija, sudac, tužitelj ili odvjetnik. Privatni detektiv ne može obavljati detektivske poslove za domaće i strane obrambene, sigurnosne i protuobavještajne službe, kao ni za potrebe domaćih i stranih političkih stranaka.

Poslovna tajna

Ono što bi moglo biti problematično je i propisana obveza državnim tijelima i pravnim osobama s javnim ovlastima koji vode o podacima da ih dostave privatnom detektivu ako naručitelj detektivskih poslova ima pravo na te podatke. Državna tijela i pravne osobe ne mogu davati podatke koji predstavljaju državnu, službenu ili poslovnu tajnu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?