Planetarno poznati

Bh. igrači uzalud traže nogometni eldorado

Edin Džeko
20.12.2012.
u 11:19

U deset godina igranja Premijer lige brojni igrači pokušali su vani, a samo su rijetki uspjeli

Zimski prijelazni rok u Bosni i Hercegovini sigurno će donijeti koju novinu, barem kada su u pitanju prijelazi iz kluba u klub unutar BiH. Ali, ne treba očekivati ništa spektakularno kad su u pitanju odlasci u inozemstvo. Mediji su doduše puni priča o ponudama nogometašima za odlazak u bogate klubove diljem nogometne Europe, te u Tursku, pa i na Bliski i Daleki istok. Neki navodno imaju i po desetak ponuda, pa “vagaju” najpovoljnije!

Nekolicina jakih ugovora


Iskustva još od uspostave zajedničke Premijer lige takva su da imamo malo razloga vjerovati im. Tako je već desetak godina, a u tom razdoblju tek su nekolicina uspjela vani sklopiti povoljne ugovore, afirmirati se i zaraditi. Većina takvih su iz klubova koji godinama drže vrh ili igraju u Europi. Igrači iz bh. klubova uglavnom su uspjeli ostvariti prijelaze u susjedne države, te u Tursku, Češku, Slovačku, Kazahstan, Azerbajdžan... Dugo su najbolje kotirali Širokobriježani, pa su se s Pecare solidno “udali” M. Hrgović (Wolfsburg), Bajano, Gagro, Katić (Rusija), Đuričić (Ukrajina), Marciano (Norveška), a Bubalo, Papac, Pandža, Lacić i još neki preko hrvatskih, austrijskih i drugih klubova stigli u još jače i bogatije. Zahvaljujući “staroj slavi” iz Željezničara su vani otišli (i različito prolazili) Gušo, Biščević, Bešlija, Štilić, Hasagić, Mešić, Muratović, Jahić, Muharemović, Šehić, Dialiba, Cocalić, Nyema, Višća, Kerla... Džeku, koji je najviše postigao, izdvojit ćemo, jer na Grbavici nisu prepoznali njegov potencijal, pa su ga za sitniš prodali Česima. I s Koševa su se mnogi otisnuli u inozemstvo: Škoro, Berberović, Mirvić, Repuh, Pehlić, Pelak, Maksumić, Obuća, Džakmić, Jahović...Dva naslova prvaka i jedan osvojeni kup dijelom su razlog što su iz Zrinjskog mnogi igrači odlazili vani i igrali više ili manje uspješno: Smajić, Terkeš, Rajović, braća Džidić, Đurić, Karoglan, Landeka, Kordić, Šunjić.

Modrić preko Zrinjskog

Iz Zrinjskog se “u nebo” otisnuo i Luka Modrić, ali on je tamo bio na posudbi samo jednu sezonu. Leotar, prvi zajednički prvak bio je odskočna daska za Kerkeza, Stojanovića, Krunića, Milenkovića... Dok je Posušje bilo jako, iz njegovih redova igrači su lako odlazili u jače klubove - Medvid, Višević, Perajica, Jeffthon, Barišić, Rogulj, Krstanović, Bašić... Slično je bilo u Brotnju (Blatnjak, Bodul, Pecelj...), Borcu (Trivunović, Maksimović, Grujić, Maletić, Vranješ), Modriči (Damjanović, Nikić, Jelić, Nikolić, Purić), Veležu (Serdarević, Vladavić... ), Čeliku (Avdukić, Vršajević, Jurčević), Slobodi (Halilović, Vidić, Lamešić, Mitrović, Huseinović, Bekić...), Žepču (Trogrlić, Brašnić), Orašju (Neretljak, Lukačević, M. Klaić...), Olimpicu (Suljević, Harba...), Slaviji (Kokot, Spalević...), Jedinstvu (Nadarević, Dujmović...), Travniku (Nurković, Dudić, Fajić...), te pojedincima iz Rudara (P), Glasinca, Rudara (U), Kozare...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?