DOBRA VIJEST

Bh. Hrvati neće birati između državljanstva Hrvatske i BiH

predsjedništvo
VL FOTO
27.10.2011.
u 09:00

Četiri godine se čekalo da Predsjedništvo BiH obavi ovaj posao. Hrvati mogu odahnuti jer neće morati birati ...

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ratificiralo je jučer Ugovor o dvojnom državljanstvu s Republikom Hrvatskom i tako otklonilo brige stotinama tisuća bh. Hrvata, ali i drugih građana BiH koji posjeduju hrvatske putovnice.

Jednoglasna odluka

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kazao je nakon jučerašnje sjednice da je odluka o ratifikaciji ugovora donesena jednoglasno. - Danas svi oni koji se osjećaju Hrvatima imaju i legalno dvojno državljanstvo, iako znamo da su ga imali i do sada, ali ne na ovaj način, kazao je Radmanović, koji je zajedno sa Željkom Komšićem i do sada podržavao ratifikaciju ugovora.

Presudan je bio stav bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, koji je očito napravio zaokret u odnosu na politiku svog prethodnika. Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske zaključen je još 29. ožujka 2007. godine, ali zbog protivljenja bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, ovaj dokument nije mogao biti ratificiran.

Silajdžić je prije tri i pol godine donošenje odluke proglasio destruktivnom po vitalni interes entiteta s koga je izabran, što je kasnije potvrdio Klub bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH. Prihvaćanje tog dokumenta Silajdžić je uvjetovao usvajanjem izmjena postojećeg Zakona o državljanstvu BiH, odnosno ukidanjem odredbi tog zakona prema kojima bi državljanstvo BiH prestajalo onim osobama koje prihvate državljanstvo druge zemlje, osim ako to nije regulirano bilateralnim ugovorom o dvojnom državljanstvu. Pitanje izmjena ovog zakona još nije riješeno, ali je kod Silajdžićeva nasljednika očito prevladao stav da to pitanje ne treba vezivati za već potpisani ugovor o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom.

Značenje za bh. Hrvate

Jučerašnja odluka Predsjedništva posebno će obradovati bh. Hrvate, koji više neće morati strepiti od situacije u kojoj bi se morali odreći hrvatskog ili bh. državljanstva.

Zbog prava koja ostvaruju u Hrvatskoj, mnogi bh. Hrvati bi se u takvoj situaciji sigurno morali odreći bh. državljanstva. Inače, konačni stav o državljanstvu potpisuje predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji se ni ranije nije protivio ratificiranju Ugovora o dvojnom državljanstvu s Republikom Hrvatskom, tako da ne postoji više bojazan bh. Hrvata da bi mogli ostati bez hrvatskog državljanstva.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
12:04 27.10.2011.

Nitko nikada nije tvrdio da Zeljko Komsic nije Hrvat (kao sto nitko nikada nije tvrdio da Sejdo Bajramovic nije Albanac). Medjutim niti su Zeljka izabrali Hrvati u Predsjednistvo , niti su Sejdu izabrali Albanci. Prvog su izabrali muslimani a drugog je postavio Slobo. Prema tome Zeljko je predstavljao i predstavlja muslimane a Sejdo Srbe.

PA
park
14:25 27.10.2011.

Vi ne priznajete(Hrvati) Vladu FBiH , Bošnjaci vas majoriziraju i šta sve ne još niste lupetali , a vama se položaj u zadnjih pola godine popravio troduplo u odnosu na onu vlast koju je zastupao HDZ , ko zna možda uvidite gdje ste griješili svo ovo vrijeme !??

CI
cinbenik
10:08 27.10.2011.

Pa ovaj Zeljko ipak djeluje kao Hrvat.Nakon ovog zamoliobi presednika i ured HDZe stranke da razmotre mogucnost da Zeljko Komsic ponovo moze postati Hrvat kao sto je bio prije izbora za presednika iz reda Hrvata.Znamo da ce biti tesko to isposlovati ali ipak netreba tako lako ispisivati Hrvate iz Hrvatstva.Hvala unaprijed zahvaljujemo iz ureda za povrat Hrvata u Bosnu i ispravljanje nanesenim nepravde.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?