NOVO UPOZORENJE

Bezvizni režim pod povećalom, ilegalne migracije problem

gužva (1)
Duško Marušić/Pixsell
29.07.2012.
u 10:17

O mogućoj suspenziji vizne liberalizacije počelo se govoriti nakon pojave velikog broja azilanata iz Srbije i Makedonije u zemljama EU, a kasnije se problem pojavio i s građanima BiH.

Klauzula za suspenziju bezviznog režima uskoro će biti na snazi, a već sada su je neke zemlje spremne upotrijebiti prema BiH, izjavila je izvjestiteljica Europskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon. Izrazila je nadu da ta klauzula nikad neće biti upotrijebljena, te naglasila da bi BiH trebala uložiti više snage za informiranje građana i svjesno ispunjavati sve uvjete Mape puta za viznu liberalizaciju i preporuke Bruxellesa.

Zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović ocijenio je da bi odluka o ponovnom uvođenju viza predstavljala ne jedan nego deset koraka unazad, ali smatra da do toga neće doći. Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac se ne slaže da će Europska unija odustati od uvođenja viza samo zbog rizika pogoršanja političke situacije u BiH, te da ovaj problem treba ozbiljno shvatiti i riješiti. O mogućoj suspenziji vizne liberalizacije počelo se govoriti nakon pojave velikog broja azilanata iz Srbije i Makedonije u zemljama Europske unije, a kasnije se problem pojavio i s građanima BiH.

Trenutačni problemi s kojima se BiH suočava su nezakonite migracije, jer je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine broj nezakonitih migranata povećan za preko sto posto, rekao je u razgovoru za Fenu Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH. S obzirom na ozbiljnost problema s nezakonitim migrantima Dragan Mektić je zaključio da nadležne institucije moraju brzo i učinkovito djelovati. Očekuju se reakcije i vlasti u BiH oko ovog problema.

Ključne riječi

Komentara 1

TT
ttolic
14:16 29.07.2012.

Drastično povećanje migranata je samo odraz trenutnog ekonomskog stanja u državi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?